Продукти:
1 пакет кори за баница
250-300 г сирене
50-100 г извара
50 мл олио
3 яйца
300 г кисело мляко
200 мл газирана вода
Приготвяне:
Голяма тава с незалепващо дъно леко се намазнява с олио. Започват да се редят корите по
следния начин – слага се една кора на дъното на тавата наръсва се с натрошено сирене и малко
извара и чрез прищипване с пръсти от единия край на кората към другия листа се прави на
хармоника. По същия начин се процедира с всички кори от пакета, като през няколко кори
освен сирене се капва и по малко мазнина. Накрая цялата тава трябва да е запълнена с кори,
направени на хармоника.
В купа се разбиват добре яйцата, киселото мляко и газирана вода. Баницата се залива отгоре
със сместа и при нужда тавата се разклаща леко, така че плънката да се разпредели
равномерно.
Пече се на 180 С в загрята фурна до готовност.
Предимствата на този начин на подреждане са, че сиренето и плънката се разпределят
абсолютно равномерно, така че никъде да не остават само кори. И освен това, не се налага,
след като се нареди, баницата да се реже с нож, за да влезе плънката навсякъде и по този
начин си предпазваме тавите.