100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Бамята - тайното оръжие за здравословен начин на живот

Мнозина не харесват бамята заради особената ѝ текстура при консумиране - сготвена или на салата, понякога е леко слузеста. Това отказва най-вече малките деца да я консумират. А тя всъщност е изключително полезна.

Знаете ли, че бамята е използвана в алтернативни лечения на диабет?  Оказва се, че има и клинично проучване, което подкрепя лечението. То е от 2011 година и доказва, че бамята намалява кръвната захар и нормализира нивото на липидния ви профил.

Екстракт от бамя може да ви помогне и при увреждане на бъбреците, причинено от диабет. Екстрактът намалява пикочната киселина и пикочния протеин.

Дори може да предпази тялото ви от заболявания на черния дроб, благодарение на антиоксидантните си качества.


Друго проучване показва, че семената на бамята и листата са естествени антидепресанти.

И черешката на тортата е, че помага в битката с рака. Лектинът, открит в бамята, може да убива до 72% от раковите клетки в рак на гърдата. За това точно, сме леко скептични, но пък вероятно наистина помага.

Бамята е един достъпен начин да си набавите фибри и ценни хранителни вещества.

Стига да преглътнете малко странното, леко слузесто усещане при ядене, бамята има много, много какво да ви предложи.


 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...