100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Бамя - мистериозното растение

Бамята е един от онези зеленчуци, за които знаем, че са много полезни, но нищо повече.

Abelmoschus esculentus, както е името й на латински, е едногодишно тревисто зеленчуково растение, принадлежащо към семейство Слезови.

Произходът на бамята не е съвсем ясен, но най-вероятно идва от Етиопия и Мала Азия.

До ден днешен най-много се използва именно в арабската кухня.

Интересното при нея е, че е алополиплоид, което ще рече, че е кръстоска между два различни вида.

Не се знае със сигурност дали някъде има популации от дива бамя, така че най-вероятно тя е култиген.

В България имаме три най-разпространени сорта – Лясковска, Пловдивска и Каваклийска.

На родна територия като цяло бамята се отглежда в ограничени количества.

Ако решите да си отглеждате, имайте предвид, че това зеленчуково растение е много претенциозно към почвата.

Най-добре расте върху дълбоки влагоемни, плодородни черноземи и льосови почви.

Трябва да се наторява редовно с различни видове тор, най-добре с оборски и минерални.

Освен с вкусовите си качества, бамята е известна с красивите си цветенца. Те са оцветени в бледожълто, почти бяло, а дъното на цветчето е винено червено.

С бамя може да си приготвяте редица вегетариански ястия (гювечи, супи) и туршии.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...