1. Чупете яйцата на равна повърхност, за да не остава черупка в белтъка
Никога не чупете яйцата в ръб, защото така шансът част от кората да остане в белтъка и после да губите време да го вадите е много голям, а може и изобщо да не забележите. Затова, просто чуквайте яйцата на равна повърхност.
2. Най-лесно се кълца лук... с ренде
Ако нямате кухненски робот, най-лесният начин да приготвите лук за ястие или салата е като използвате ренде. Колкото по-ситно, толкова по-малко ще люти. Става равномерно и върши чудесна работа.
3. Не пържете със зехтин или масло, а с олио
Да, знаем, че привържениците на здравословното хранене ще избухнат, но маслото и зехтина имат много ниска температура на изгаряне. Затова, ако искате да изпържите нещо, рискът е много голям да не ви се получи - може да увредите тигана или просто мазнината да изгори, преди изобщо да сте изпържили каквото сте решили.
4. Оправете пресоленото ястие с картоф
Ако готвите супа, но сте изтървали солницата вътре, един лесен начин да поправите грешката (частично, разбира се) е като сложите картоф. Накълцаните картофи трябва да престоят в ястието, докато се готви, поне 10 минути. През това време те ще абсорбират част от солта.
5. По-лесно е да готвите бекон във фурната
За феновете на английската закуска, не пържете бекон в тигана. Сложете една тава със станиолено фолио във фурната, а в нея бекона. Ще се получи точно толкова хрупкав, колкото и в тигана. Няма нужда от допълнителна мазнин, защото беконът сам ще си пусне. С този метод си спестявате доста петна и чистене.
6. Забавете оксидацията на зеленчуците с вода
Ако нарежете катофи, но не искате да ги готвите веднага и искате да ги запазите свежи - сложете ги в студена вода. Методът работи още и за ябълки и авокадо. Ако не искате да станат кафеви, ето ви решение
7. Бъркайте на "8"-ца, за да не изгори дъното на тенджерата
Може би ви звучи странно, но наистина работи. Обикновено, когато бъркаме, бъркаме в кръг. Естествено е. Но така средата на дъното на тенджерата остава неразбъркано и рискът да загори е голям. Затова правилният начин е да бъркате на 8-ца.
8. За да не се пързаля дъската за рязане, сложете хартия отдолу
Ако дъската ви за рязане се плъзга по плота, може да сложите отдолу хартия и това ще ви спести много, много нерви и гонене на полунарязани зеленчуци по пода.