Калият е един от най-важните минерали за човешкия организъм. Специалистите го определят като третият най-важен минерал след калция и фосфора. Той е нужен за поддържане на баланса на течности в организма. Следователно, влияе и на кръвното налягане. Калият влияе пряко и върху действието на сърцето, бъбреците, мозъка и мускулите. Заедно с натрия участват във функционирането на клетъчните мембрани и осигуряват необходимата среда за пълноценно клетъчно хранене. Калият отговаря и за провеждане на енергия в тялото – това позволява на мускулите да се съкращават, а нервните импулси и дейността на сърдечно-съдовата и храносмилателната система да протичат правилно.
Дефицитът на калий в организма води до
- Умора;
- Раздразнителност;
- Високо кръвно налягане;
- Отпадналост;
- Мускулна слабост;
- Крампи;
- Аритмия;
- Намаляване на костната плътност – при продължителен дефицит.
Препоръчителният дневен прием на калий е 4 г. Плодовете и зеленчуците са богати на калий и с подходяща храна можем да си осигуряваме дневния прием. При липса на този минерал могат да се приема и калий на добавки, но това трябва да е задължително препоръчано от лекар, защото приемът на калий чрез хранителни добавки може да бъде и опасен.
Ето и шестте храни, които съдържат в най-големи количества калий. Подходяща комбинация от
тях може да осигурява ежедневно нужното количество калий, така че организмът да може да
функционира нормално.
1. Авокадо – авокадото е като малка съкровищница за полезни вещества и полезни
мазнини. Едно авокадо съдържа средно над 1 г калий. Освен това съдържа още
магнезий, фибри, витамин А и както вече споменахме, полезни мастни киселини омега-
3 и омега-6.
2. Тиква – тиквата е може би най-лесният начин за набавяне на необходимата доза калий
за деня. 100 г тиква съдържат 1 г калий. 400 г тиква дневно е напълно постижимо за
разлика например от 4 броя авокадо дневно. Тиквата може да се консумира печена
(сладка или солена), в супа, като добавка към салата, варена и пасирана на крем
(заедно с мед и какао например). Освен калий тиквата съдържа витамини К и Е, както и
други антиоксиданти.
3. Батат - сладък картоф – 100 г сладки картофи съдържат около 0,8 г калий. Важно е да се
отбележи, че това е в пъти повече от съдържанието на калий в нормалните картофи.
Освен това в бататите има бета каротин, който има антиоксидантни свойства.
4. Спанак – съдържанието на калий в спанака е същото като в сладките картофи. Тоест,
около 500 г спанак са нужни за набавяне на дневната доза. Той съдържа още желязо и
фолиева киселина. А сега на пазара има пресен спанак, така че задължително се
възползвайте. Спанакът има безброй приложения и консумацията на 500 г спанак
дневно изобщо не е невъзможна за постигане.
5. Сушени кайсии – съдържат съвсем малко по-малко от горните храни – 0,7 г на 100 г.
другият им плюс е, че са богати на фибри, а и освен това са подходящи за лек десерт
или следобедна закуска, която да задоволи желанието ни за нещо сладко.
6. Нар – съдържанието на калий е същото като в кайсиите. Освен това нарът действа върху
стреса и цялостното състояние на организма. Нар може да добавяте към салатите си, да
консумирате отделно или да правите на сок/смути.
Други храни, богати на калий, са:
- Картофи;
- Банани;
- Сушени сини сливи;
- Стафиди;
- Портокали;
- Домати;
- Артишок;
- Слънчогледови семки;
- Бадеми;
- Зелено листни зеленчуци;
- Прясно и кисело мляко;
- Пилешко месо.