100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

6 храни, богати на калий

Калият е един от най-важните минерали за човешкия организъм. Специалистите го определят като третият най-важен минерал след калция и фосфора. Той е нужен за поддържане на баланса на течности в организма. Следователно, влияе и на кръвното налягане. Калият влияе пряко и върху действието на сърцето, бъбреците, мозъка и мускулите. Заедно с натрия участват във функционирането на клетъчните мембрани и осигуряват необходимата среда за пълноценно клетъчно хранене. Калият отговаря и за провеждане на енергия в тялото – това позволява на мускулите да се съкращават, а нервните импулси и дейността на сърдечно-съдовата и храносмилателната система да протичат правилно.
Дефицитът на калий в организма води до
- Умора;
- Раздразнителност;
- Високо кръвно налягане;
- Отпадналост;
- Мускулна слабост;
- Крампи;
- Аритмия;
- Намаляване на костната плътност – при продължителен дефицит.

Препоръчителният дневен прием на калий е 4 г. Плодовете и зеленчуците са богати на калий и с подходяща храна можем да си осигуряваме дневния прием. При липса на този минерал могат да се приема и калий на добавки, но това трябва да е задължително препоръчано от лекар, защото приемът на калий чрез хранителни добавки може да бъде и опасен.
Ето и шестте храни, които съдържат в най-големи количества калий. Подходяща комбинация от
тях може да осигурява ежедневно нужното количество калий, така че организмът да може да
функционира нормално.
1. Авокадо – авокадото е като малка съкровищница за полезни вещества и полезни
мазнини. Едно авокадо съдържа средно над 1 г калий. Освен това съдържа още
магнезий, фибри, витамин А и както вече споменахме, полезни мастни киселини омега-
3 и омега-6.
2. Тиква – тиквата е може би най-лесният начин за набавяне на необходимата доза калий
за деня. 100 г тиква съдържат 1 г калий. 400 г тиква дневно е напълно постижимо за
разлика например от 4 броя авокадо дневно. Тиквата може да се консумира печена
(сладка или солена), в супа, като добавка към салата, варена и пасирана на крем
(заедно с мед и какао например). Освен калий тиквата съдържа витамини К и Е, както и
други антиоксиданти.
3. Батат - сладък картоф – 100 г сладки картофи съдържат около 0,8 г калий. Важно е да се
отбележи, че това е в пъти повече от съдържанието на калий в нормалните картофи.
Освен това в бататите има бета каротин, който има антиоксидантни свойства.
4. Спанак – съдържанието на калий в спанака е същото като в сладките картофи. Тоест,
около 500 г спанак са нужни за набавяне на дневната доза. Той съдържа още желязо и
фолиева киселина. А сега на пазара има пресен спанак, така че задължително се
възползвайте. Спанакът има безброй приложения и консумацията на 500 г спанак
дневно изобщо не е невъзможна за постигане.

5. Сушени кайсии – съдържат съвсем малко по-малко от горните храни – 0,7 г на 100 г.
другият им плюс е, че са богати на фибри, а и освен това са подходящи за лек десерт
или следобедна закуска, която да задоволи желанието ни за нещо сладко.
6. Нар – съдържанието на калий е същото като в кайсиите. Освен това нарът действа върху
стреса и цялостното състояние на организма. Нар може да добавяте към салатите си, да
консумирате отделно или да правите на сок/смути.
Други храни, богати на калий, са:
- Картофи;
- Банани;
- Сушени сини сливи;
- Стафиди;
- Портокали;
- Домати;
- Артишок;
- Слънчогледови семки;
- Бадеми;
- Зелено листни зеленчуци;
- Прясно и кисело мляко;
- Пилешко месо.

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...