Картофите са едни от най-обичаните продукти на всички нас. Защо? Защото са много вкусни, могат да се приготвят по безброй начини, а и са евтини. Когато нямате вечеря, най-лесно е да метнете едни картофи във фурната и пак всички ще са доволни. А ако сте наш клиент, през юни месец ще имате изобили от вкусни, вкусни картофи. Друг голям плюс на този зеленчук, е че той подхожда на всичко - могат да са гарнитура към месо, риба, могат да са основно ястие, могат да се слагат в салати, предястия, стават за закуска, обяд и вечеря. Изобщо със сигурност можем да ги наречем универсален продукт. Ако си мислите, че няма как да има толкова много рецепти, в които има само картофи, сега ще ви разубедим. Това по-скоро са не точно рецепти, а начини за приготвяне, защото продуктите за всичките са едни и същи - картофи! Е, разбира се, за тях са ни нужни сол, пипер и мазнина - в противен случай ястията ще са безвкусни. Но нека не губим повече време, да започваме с рецептите. 1. Дяволски картофени хапки - това са картофките от горната снимка. Апетитно изглеждат, нали? Сега ще ви разкрием как се правят. Изберете малки картофи, сварете ги и охладете. После срежете на половинки и издълбайте вътрешността. Издълбаните половинки намажете с мазнина, овкусете със сол и пипер и пъхнете във фурната, докато станат златисти и хрупкави. През това време към издълбаното от картофите, прибавете зехтин, сол и пипер и превърнете в пюре. За още по-кремообразна смес добавете и малко вода (мляко). Прехвърлете тази смес в пош или найлонова торбичка, на която срежете връхчето. Със сместа напълнете хапките и готово. Ако искате, може отново да пъхнете напълнените вече картофи във фурната, докато станат още по-апетитни. 2. Двойно печен картоф (с пълнеж) Увийте картофите във фолио и пъхнете във фурната да се пекат, докато станат меки. После срежете отгоре и разтворете картофа. С вилица леко раздробете картофа отвътре. Полейте с малко зехтин, сол, пипер и върнете във фурната да се пече до златисто. Когато го извадите, ще изглежда ето така: Можете да хапнете направо или да го превърнете в нещо по-фантастично. Напълнете го с каквото имате в хладилника - сметана, майонеза, кисело мляко, готова салата, добавете малко бекон, пресен лук, домат, чушка и воаля: 3. Картофени палачинки Настържете картофите, посолете и изцедете добре, така че да са напълно сухи. За да направите палачинките, ви трябва нещо като формичка. Може да си направите такава от алуминиево фолио: Намазнете тиган с масло или олио, сложете формичката и я напълнете с настъргания картоф, като притискате добре. Пържете до златисто. После махнете формичката и обърнете да се изпече от другата страна. И ето го резултата: 4. Двойно пържени картофи Най-вероятно сте чували за този метод за приготвяне на картофи, в който те първо се варят, а после се пържат в сгорещено олио, за да се получи по-вкусен и по-хрупкав резултат. За да получите този резултат има и още един начин, в който не се налага да цапате два съда - нарежете картофите като за пържене, сложете ги в тиган и залейте със студено олио. Звучи странно, но ще се получи страхотно. После сложете тигана на котлона, пуснете на силен огън и оставете така. Докато олиото загрява бавно и постепенно, то ще започне да вари картофите отвътре. А когато е достатъчно силно, направо ще започне да ги пържи. Страхотно, нали? Когато са готови, може да сервирате само с малко сол. Но можете и да ги пратите на едно съвсем различно ниво, като ги сложите в купа, добавите малко сол, пармезан и наситнен пресен лук и разбъркате много добре. Резултатът толкова ще ви хареса, че ще се чудите как преди сте яли обикновени пържени картофи... 5. Мачкани пържени картофи - какво ли пък е това? Ето сега ще обясним - за тази рецепта картофите първо се сваряват (използвайте дребни, мити картофи, които могат да се хапват с кората). После се притискат с вилица, така че да станат плоски и смачкани, но не и да се превърнат в пюре. После сложете тези смачкани картофи в тиган със загрята мазнина и запържете от двете страни. Сервирайте с горчица и леко полейте с мед - така ще получите ефекта "медена горчица". И много ще ви хареса!