100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

5 лесни рецепти с картофи

Картофите са едни от най-обичаните продукти на всички нас. Защо? Защото са много вкусни, могат да се приготвят по безброй начини, а и са евтини. 
 
Когато нямате вечеря, най-лесно е да метнете едни картофи във фурната и пак всички ще са доволни. А ако сте наш клиент, през юни месец ще имате изобили от вкусни, вкусни картофи.
 
Друг голям плюс на този зеленчук, е че той подхожда на всичко - могат да са гарнитура към месо, риба, могат да са основно ястие, могат да се слагат в салати, предястия, стават за закуска, обяд и вечеря. Изобщо със сигурност можем да ги наречем универсален продукт. 
 
Ако си мислите, че няма как да има толкова много рецепти, в които има само картофи, сега ще ви разубедим.
 
Това по-скоро са не точно рецепти, а начини за приготвяне, защото продуктите за всичките са едни и същи - картофи! 
 
Е, разбира се, за тях са ни нужни сол, пипер и мазнина - в противен случай ястията ще са безвкусни. Но нека не губим повече време, да започваме с рецептите. 
 
1. Дяволски картофени хапки - това са картофките от горната снимка. Апетитно изглеждат, нали?
 
Сега ще ви разкрием как се правят. Изберете малки картофи, сварете ги и охладете. После срежете на половинки и издълбайте вътрешността. 
 
Издълбаните половинки намажете с мазнина, овкусете със сол и пипер и пъхнете във фурната, докато станат златисти и хрупкави. 
 
През това време към издълбаното от картофите, прибавете зехтин, сол и пипер и превърнете в пюре. За още по-кремообразна смес добавете и малко вода (мляко). Прехвърлете тази смес в пош или найлонова торбичка, на която срежете връхчето. Със сместа напълнете хапките и готово. 
 
Ако искате, може отново да пъхнете напълнените вече картофи във фурната, докато станат още по-апетитни. 
 
2. Двойно печен картоф (с пълнеж)
 
Увийте картофите във фолио и пъхнете във фурната да се пекат, докато станат меки. После срежете отгоре и разтворете картофа. С вилица леко раздробете картофа отвътре. Полейте с малко зехтин, сол, пипер и върнете във фурната да се пече до златисто. Когато го извадите, ще изглежда ето така:

 
Можете да хапнете направо или да го превърнете в нещо по-фантастично. Напълнете го с каквото имате в хладилника - сметана, майонеза, кисело мляко, готова салата, добавете малко бекон, пресен лук, домат, чушка и воаля:

 
3. Картофени палачинки
 
Настържете картофите, посолете и изцедете добре, така че да са напълно сухи. За да направите палачинките, ви трябва нещо като формичка. Може да си направите такава от алуминиево фолио:


Намазнете тиган с масло или олио, сложете формичката и я напълнете с настъргания картоф, като притискате добре. Пържете до златисто. После махнете формичката и обърнете да се изпече от другата страна. И ето го резултата:

 
4. Двойно пържени картофи
 
Най-вероятно сте чували за този метод за приготвяне на картофи, в който те първо се варят, а после се пържат в сгорещено олио, за да се получи по-вкусен и по-хрупкав резултат.
 
За да получите този резултат има и още един начин, в който не се налага да цапате два съда - нарежете картофите като за пържене, сложете ги в тиган и залейте със студено олио. Звучи странно, но ще се получи страхотно. 
 
После сложете тигана на котлона, пуснете на силен огън и оставете така. Докато олиото загрява бавно и постепенно, то ще започне да вари картофите отвътре. А когато е достатъчно силно, направо ще започне да ги пържи. Страхотно, нали? 

 
Когато са готови, може да сервирате само с малко сол. Но можете и да ги пратите на едно съвсем различно ниво, като ги сложите в купа, добавите малко сол, пармезан и наситнен пресен лук и разбъркате много добре. Резултатът толкова ще ви хареса, че ще се чудите как преди сте яли обикновени пържени картофи...
 
5. Мачкани пържени картофи - какво ли пък е това?
 
Ето сега ще обясним - за тази рецепта картофите първо се сваряват (използвайте дребни, мити картофи, които могат да се хапват с кората). После се притискат с вилица, така че да станат плоски и смачкани, но не и да се превърнат в пюре.

 
После сложете тези смачкани картофи в тиган със загрята мазнина и запържете от двете страни. Сервирайте с горчица и леко полейте с мед - така ще получите ефекта "медена горчица". И много ще ви хареса!

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...