100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

5 храни, за които само ни заблуждават, че са здравословни

Всички искаме да се храним здравословно – това е факт! Искаме по-добър и по-здрав живот за себе си, за близките си и за децата си. Искаме да сме бодри, тонизирани, енергични, искаме да приемаме само полезна храна и да избягваме всички „боклуци“

Само че производителите, които започнаха да страдат от това все по-налагащо се възприятие за по-добър живот с чиста и качествена храна, няма как да останат на загуба и търсят всевъзможни начини да привлекат отново вниманието ни с уж по-качествени и уж по-здравословни продукти. Затова, когато влезеш и се огледаш в един най-обикновен супермаркет, почти на всеки етикет можеш да прочетеш „без консерванти“, „без оцветители“, „без подсладители“, „без ГМО“, „веган“, „безглутен“, „здравословно“, „еко“, „био“ и т.н.

Доколко са верни тези надписи, можем само да гадаем. Но има и нещо друго – освен, че високопарните думички по етикетите, които целят да ни приковат вниманието, може и да не са напълно верни, с тях започна да се спекулира изключително много и да се налагат като здравословни продукти, като всъщност не всички от тях са такива.

Какво имаме предвид – ако на една опаковка пише веган, това означава, че не съдържа животински продукти, но не и непременно, че е продуктът е здравословен. Същата е логиката и за надписа „без глутен“ – да, това значи, че няма глутен в продуктът, но не и че няма останалите вредни за организма ни неща.

Ето и 5-те храни, за които производителите само ни заблуждават, че са здравословни:

  1. Веган продуктите – както казахме и по-горе, това че едно изделие не съдържа животински продукти, не го прави здравословно. Първо, в него много често има соя, а знаем, че соята е един от най-разпространените ГМО продукти. Второ, във веган сладкишите много често има големи количества захар, което със сигурност не е здравословно.


 

  1. Продукти, съдържащи „био тръстикова захар“ – може да е био, може да е кафява, може да е тръстикова, ако ще и лунна захар да е, тя пак си остава захар. И като такава няма как да е здравословна. Не отричаме, че продуктите съдържащи био тръстикова захар са по-добрата алтернатива от тези с бяла захар, но това със сигурност не ги прави здравословни. По-скоро могат да играят ролята на по-малкото зло.


 

  1. Продукти с надпис „без глутен“ – без да се повтаряме, само ще кажем, че безглутеновите продукти, за да бъдат с желаната приятна консистенция, често имат повече добавки, консерванти, оцветители и подобрители от една обикновена вафла. Ако сте приготвяли вкъщи безглутенови печива, то, знаете, колко е трудно да се получи добра консистенция. А сега си представете този стремеж във фабрика, която прави по хиляди десертчета на ден…


 

  1. Зърнени закуски – в това число мюслита, овесени барчета, блокчета и т.н. Това са едни от продуктите, които се славят като най-здравословни. За закуска – мюсли с мляко, преди тренировка – овесено барче… И месеци по-късно се чудим защо се храним „здравословно“, тренираме зверски, а резултат няма. Отговорът е прост – в повечето мюслита и овесени блокчета има основно захар и подсладители. Това, което трябва да е полезното в тях, а именно овесените ядки, са някаква малка част, примесена с много захар и химикали. Алтернативата – яж просто овесени ядки.


 

  1. Сироп от агаве – един от най-често използваните заместители на захарта, въздигнат до такова ниво пак от производителите. Сиропът от агаве съдържа два пъти повече фруктоза от бялата захар, което на практика го прави по-вреден от нея. В малки количества, разбира се, не вреди на никого, но същото се отнася и до обикновената захар.



 

Извод – четете внимателно етикетите на продуктите, не само големите привличащи внимание надписи, сложени само за да ни подведат. В България съгласно изискванията за етикиране на първо място при съставите се изписва съставката с най-голямо процентно съдържание в продукта. Тоест, ако на първо място пише захар или друг подсладител, това просто не е здравословен продукт, каквото и да пише отпред.

Все още най-сигурния начин за защита от триковете на производителите е, като купуваме колкото се може по-малко неща и си приготвяме домашно, колкото се може повече. Четете внимателно и залагайте на домашното!  

 

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...