Кое е онова нещо, което може да направи и най-обикновената намазана филийка истинска фантазия?
В Америка го наричат дип, но ние си знаем, че това е любимият пастет, с който всяка хапка е истинска наслада.
Обикновено сме свикнали да наричаме пастет само месните деликатеси, но днес ще докажем за пореден път, че и зеленчуковите са толкова добри! Дори по-добри!
Песто, пастет или дип - няма никакво значение как ще го назоваваме, стига да го има на масата.
Ето ги и тях - бял, зелен и червен пастет, точно по нашия вкус. А, иначе казано, пастет от червено цвекло, от патладжани и от босилек.
1. Пастет от червено цвекло
- 2 глави червено цвекло
- 2 скилидки чесън
- 1/2 глава лук
- 1 с.л. зехтин
- 1 ч.ч. орехи
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 лимонов сок
- 1/4 ч.ч. вода
Обелете и нарежете цвеклото на кубчета. Използвайте ръкавици, знаете как цапа цвеклото. Сложете го в тавичка върху хартия за печене. Овкусете със сол, черен и червен пипер. Полейте с мъничко зехтин и разбъркайте. Печете на 190 С около 25-30 минути.
След това сложете всички продукти в блендер и пулсирайте до желаната гладкост - може да го направите идеално гладко или да оставите малки парченца.
2. Босилково песто
- 1 ч.ч. спанак
- 1 ч.ч. босилек
- 1/2 ч.ч. зехтин
- 2/3 ч.ч. кашу
- 2 скилидки чесън
- сол, пипер
- сокът от 1/2 лимон
Тук няма какво да се обърка, няма и какво да се обяснява - всичко се слага в блендер и се пасира, докато хомогенността на пастета достигне до ниво, което ще задоволи небцето ви.
Припомнете си още една доза чудесни пастети, с които да преобърнем представата за "намазана филия".
3. Пастет от печен патладжан и карамелизиран лук
- 1 патладжан
- 3 скилидки чесън
- 2 лука
- 2 с.л. балсамов оцет
- 1 с.л. кафява захар
- 1/2 ч.ч. нахут
- 2 с.л. зехтин
- сол, пипер
- сокът от 1/2 лимон
- 2-3 с.л. вода
Тук е нужна мъничка подготовка, но само след 15 минути ще имате чуден пастетн. Нарежете патладжана на филийки, сложете в тава върху хартия за печене. Добавете и скилидките чесън. Полейте със зехтин, сол и пипер и печете 10-тина минути на 180 С.
През това време нарежете лука на тънки полумесеци. Загрейте зехтин и сложете лука. Добавете баласмовия оцет и кафявата захар и гответе 6-8 минути.
После си знаете - всичко в блендера и до желаната гъстота.