100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

2 супер начина за подсилване на имунната система

В сезона на болестите сме е и е добре да помислим как да се предпазим от тях. Превантивните мерки винаги са за предпочитане пред това да ни се налага след това да мислим как да се лекуваме.

В природата съществуват множество прекрасни натурални продукти, които могат да ни помогнат да засилим имунната си система и по този начин да се предпазим от болести. Защото, както всички знаем, именно от имунитета зависи какво ще е здравословното ни състояние. Добрият имунитет може да ни предпази и спаси и от най-тежкия грип, дори да се возим в автобус с 20 болни пътници.

Природните богатства, които можем да ползваме, са много, но днес ще обърнем по-специално внимание на два от тях и ще ви представим точни рецепти за лечебни имуностимулатори, които да си приготвите.

Пчелен прашец – абсолютно всички пчелни продукти са полезни, но пчелният прашец е фаворитът сред тях (може би след пчелното млечице или наравно с него). Пчелният прашец е богат на аминокиселини, минерали, витамини. Редовният му прием увеличава нивата на левкоцитите, гама-глобулините и лимфоцитите – точно затова и е толкова добър помощник за подсилване на имунната система.

Какво да правим с пчелния прашец? Нужни са ви:

  • 1 кг лимони

  • 200 г пчелен прашец

  • 1 кг мед

  • 250 г сусамов тахан

  • Канела – по желание

Изстискайте лимоните и с получения сок залейте прашеца, за да може да се разтвори. Към тази смес добавете меда и разбъркайте много добре. Оставете тази смес за 24 часа на тъмно и прохладно място. След един ден прибавете сусамовия тахан и отново разбъркайте. Тук е моментът, ако желаете, да добавите канела – тя ще направи имуностимулаторът по-вкусен, но и ще засили още повече полезните му качества. От вълшебната смес консумирайте сутрин и вечер по 1 с.л., разтворена в чаша хладка вода. Рецептата е от известния български пчелар Георги Тодоров. Той съветва прашецът да не се консумира след 18:00 вечерта, да не се дава на деца под 3 години и в началото на профилактиката приемът да е по-малък, за да се избегне риска от поява на алергия.


 

Джинджифил - изключително полезно растение, богато на витамини и минерали. Има имуностимулиращ и противовъзпалителен ефект. Рецепти с джинджифил има безброй – с мед, лимони, канела, а дори и консумацията на едно-две парченца чист джинджифил всеки ден е в състояние да засили имунната ни система и да я направи устойчива на вирусите.

Ето обаче една по-различна и още по-добра рецепта, идваща от Азия – родината на джинджифила. Нужни са ви:

  • 1, 6 л. вода

  • 8 зрънца карамфил

  • 2 ч.л. настърган джинджифил

  • 4 шушулки кардамон

  • 1 пръчица канел

  • 2 зрънца черен пипер

  • 1 ч.л. зелен чай

  • 1 ч.ч. прясно мляко

Слагате водата да заври заедно с карамфила. След като кипне, добавяте джинджифила, кардамона, черния пипер и ванилията. Оставяте да се вари 15-тина минути и след това добавяте зеления чай, с който течността трябва да ври още 1-2 минути. След като свалите от котлона, добавяте прясното мляко и съхранявате в хладилник. От този вълшебен азиатски еликсир се приема по 100 г сутрин на гладно.  

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...