В сезона на болестите сме е и е добре да помислим как да се предпазим от тях. Превантивните мерки винаги са за предпочитане пред това да ни се налага след това да мислим как да се лекуваме.
В природата съществуват множество прекрасни натурални продукти, които могат да ни помогнат да засилим имунната си система и по този начин да се предпазим от болести. Защото, както всички знаем, именно от имунитета зависи какво ще е здравословното ни състояние. Добрият имунитет може да ни предпази и спаси и от най-тежкия грип, дори да се возим в автобус с 20 болни пътници.
Природните богатства, които можем да ползваме, са много, но днес ще обърнем по-специално внимание на два от тях и ще ви представим точни рецепти за лечебни имуностимулатори, които да си приготвите.
Пчелен прашец – абсолютно всички пчелни продукти са полезни, но пчелният прашец е фаворитът сред тях (може би след пчелното млечице или наравно с него). Пчелният прашец е богат на аминокиселини, минерали, витамини. Редовният му прием увеличава нивата на левкоцитите, гама-глобулините и лимфоцитите – точно затова и е толкова добър помощник за подсилване на имунната система.
Какво да правим с пчелния прашец? Нужни са ви:
-
1 кг лимони
-
200 г пчелен прашец
-
1 кг мед
-
250 г сусамов тахан
-
Канела – по желание
Изстискайте лимоните и с получения сок залейте прашеца, за да може да се разтвори. Към тази смес добавете меда и разбъркайте много добре. Оставете тази смес за 24 часа на тъмно и прохладно място. След един ден прибавете сусамовия тахан и отново разбъркайте. Тук е моментът, ако желаете, да добавите канела – тя ще направи имуностимулаторът по-вкусен, но и ще засили още повече полезните му качества. От вълшебната смес консумирайте сутрин и вечер по 1 с.л., разтворена в чаша хладка вода. Рецептата е от известния български пчелар Георги Тодоров. Той съветва прашецът да не се консумира след 18:00 вечерта, да не се дава на деца под 3 години и в началото на профилактиката приемът да е по-малък, за да се избегне риска от поява на алергия.
Джинджифил - изключително полезно растение, богато на витамини и минерали. Има имуностимулиращ и противовъзпалителен ефект. Рецепти с джинджифил има безброй – с мед, лимони, канела, а дори и консумацията на едно-две парченца чист джинджифил всеки ден е в състояние да засили имунната ни система и да я направи устойчива на вирусите.
Ето обаче една по-различна и още по-добра рецепта, идваща от Азия – родината на джинджифила. Нужни са ви:
-
1, 6 л. вода
-
8 зрънца карамфил
-
2 ч.л. настърган джинджифил
-
4 шушулки кардамон
-
1 пръчица канел
-
2 зрънца черен пипер
-
1 ч.л. зелен чай
-
1 ч.ч. прясно мляко
Слагате водата да заври заедно с карамфила. След като кипне, добавяте джинджифила, кардамона, черния пипер и ванилията. Оставяте да се вари 15-тина минути и след това добавяте зеления чай, с който течността трябва да ври още 1-2 минути. След като свалите от котлона, добавяте прясното мляко и съхранявате в хладилник. От този вълшебен азиатски еликсир се приема по 100 г сутрин на гладно.