100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

10 любопитни факта за доматите

Доматите – вкусни, полезни и любими на всички. Това са важните неща, които трябва да знаем за доматите. Сега обаче ще ви кажем и някои любопитни подробности, които може да не са толкова важни, но са доста интересни.

  1. Плод ли е доматът или зеленчук? Този въпрос е изключително спорен. Някои са убедени, че доматът е зеленчук, а други многознайковци твърдят, че е плод. Сега да се обърнем и към фактите. Разглеждайки въпроса ботанически, доматът е плод, но ако го отнесем до съда – е, тогава ще ви кажем, че доматът е зеленчук. През 1893 г Върховния съд на Сащ постановява, че доматът е зеленчук и ще търпи данъчно облагане (по това време са се облагали зеленчуците, а не плодовете). Знаете, щом става въпрос за пари – и науката е безсилна. Така че доматът е едновременно и плод, и зеленчук, зависи от гледната точка.

  2. Най-големият домат в света е отгледан и откъснат на 22-ри август, 2014 година в Минесота, Сащ. Доматчето тежало скромните 3.814 кг, а собственикът му Дан Макау присъства с „рожбата си“ в Рекордите на Гинес.

  3. На 19-ти август е официалният празник на домата, обявен от Министерството на земеделието в Сащ.

  4. Най-големият производител на домати в света е Китай. Следват го Турция, Индия и Египет.

  5. Родината на доматите е Перу. Пренесени са в Европа през 15 век, като французите първоначално ги наричат „ябълката на любовта“ и “ябълката на рая“.

  6. Българинът консумира средно по 40 килограма домати на година.

  7. Още едно доказателство, че Америка е раздвоена относно същността на домата. В Ню Джърси доматът е провъзгласен за официален зеленчук на щата, а в Охайо пък - за официален плод на щата. Официалната напитка на Охайо е доматеният сок (не се знае дали става дума за чист сок, или поднесен с водка).

  8. В над 45 държави се провеждат ежегодни фестивали на доматите, но безспорно най-голям е „Томатина“ – провежда се в последната сряда на август в Испания (град Буньол). Най-интересната атракция на фестивала е боят с домати. Фестивала посещават между 20 и 40 хиляди туристи.

  9. Колко сорта домати си мислите, че има? 10-20-100? Е, как ще реагирате, ако ви кажем, че съществуват над 25 000 различни сортове домати.

  10. Най-голямата реколта домати в света е засадена през май 2005 и обрана през април 2006. Количеството домати е 522,464 килограма, което са точно 32 194 броя домати. Това се случва във Флорида и е проект на компанията Уолт Дисни.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...