Червеното цвекло е един от най-полезните продукти, особено в зимния период, когато на пазара няма голям избор от пресни зеленчуци. То е ниско калорично и много богато на полезни вещества – изобилства от витамини, магнезий, хлор, йод, цинк, натрий и калций, както и огромна гама от природни нитрати.
Ето и болестите, за които червеното цвекло помага:
-
Анемия – заради високото съдържание на желязо в цвеклото, то изключително много помага на хора, страдащи от анемия. Желязото възстановява червените кръвни клетки и ги активизира, така че те да помогнат за доставяне на кислород в организма. Освен това в цвеклото има мед, което подпомага усвояването на желязото.
-
Атеросклероза – всеизвестен факт е, че атеросклерозата е запушване на артериите. Поради натрупване на калций артериите се втвърдяват и еластичността им се намалява. Сокът на цвеклото е силен разтворител на калция и по този начин предотвратява атеросклерозата.
-
Диабет – вкусното червено цвекло е богато и на цинк. Редовната консумация на храни, съдържащи цинк, оказва влияние върху действието на инсулина, като засилва интензитета и времето на неготово въздействие.
-
Подагра – редовната консумация на цвекло действа изключително добре върху хора с подагра, тъй като има цвеклото има прочистващи и детоксикиращи свойства.
-
Подобряване на паметта - сокът от цвекло действа добре за подобряване на паметта. Направете си смес от равни части сок от цвекло и мед. Препоръчителната доза е 2-3 пъти дневно по 1 супена лъжица.
-
Рак – освен останалите аминокиселини, които цвеклото съдържа, то е богато и на бетаин. Въпросната аминокиселина е изключително важна при профилактика на рак и е важно да присъства в менюто на хора, борещи се с коварната болест. Цвеклото потиска образуването на канцерогени. Особено полезно е срещу рак на дебелото черво, стомаха, мозъка и белите дробове.
-
Разширени вени – цвеклото помага за разширени вени поради причина, сходна с тази за атеросклерозата. Цинкът запазва съдовете еластични, затова може да помогне за предотвратяване на образуване на разширени вени. Естествените нитрати в цвеклото се преобразуват в азотен окис в организма, а той поддържа разширени кръвоносните съдове. В сокът от цвекло се съдържа и магнезий, който предотвратява образуването на тромби. Флаваноидите пък укрепват стените на капилярите.
-
Хипертония – червеното цвекло нормализира кръвното налягане. Редовната консумация повишава ниското кръвно и понижава високото. Използвайте същата рецепта, както при атеросклерозата – равни количества сок от цвекло и мед, приемани по 2-3 пъти на ден.
-
Холестерол – редовната консумация на цвекло понижава нивата на лошия холестерол и увеличава добрия холестерол.
-
Язва – особено при стомашни язви се препоръчва консумация на цвекло с цел по-бързо възстановяване. Сокът от цвекло се смесва отново с мед и се приема 2-3 пъти седмично на гладен стомах. Цвеклото съдържа витамин U (метилметионин), който подпомага заздравяването на язви на стомаха.
Има още няколко болести, които цвеклото подпомага изключително добре, но ще ви ги напишем в следващия материал. Факт е, че е наистина полезно и си заслужава редовната консумация – както на салата, така и на сок, подсладен с мед.