100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Рецепти

Дърпана баница

120 мин.

ПРОДУКТИ за 8 порции:

800 гр. брашно тип 500,

2 яйца,

300 гр.краве сирене,

400 гр. мас,

1 щипка сол,

1 с.л. оцет,

1 с.л. олио,

300 мл вода,

 

Начин на приготвяне:

 • Брашното се прави на кладенче и се прибавят сол, оцет, олио, вода и един белтък. Замесва се твърдо тесто.
   
 • От тестото се оформят 18 – 22 топчета според големината на тавата (по-големи от орех). Поставят се върху памучна кърпа и се завиват, като се оставят да се отпуснат 30-40 минути.
   
 • Намазва се тавата за печене с неразтопена свинска мас и се оставя на хладно. Останала мас се разтопява. Всяко топче се потапя в разтопената мас и се разтегля на ръка така, че да покрие дъното на тавата и краищата се притискат към стените за да се залепи.
   
 • Натрошено, сиренето се поставя през една кора. Освен, че се топят в мас при разтеглянето, се поливат и с малко разтопена мас. Това се повтаря докато питките свършат. Тази баница се прави в студено помещение. Свинската мас може да се замести с краве масло.
   
 • Останалия жълтък плюс цялото яйце се разбиват леко и се намазва баницата отгоре. Пече се в силно загрята фурна на 250⁰С 30 – 40 мин., като температурата при печенето се намалява постепенно до 200⁰С. По време на изпичането, баницата се надува като балон.
   
 • След изваждане от фурната, гореща, баницата се наръсва с вода и по желание със захар. Покрива се с кърпа и се оставя 10-15 мин. да престои.
   

 

Други рецепти