100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Защо да изберете нашите зеленчуци

Пестицидите - тихата отрова в организма ви - част I

Всеизвестен факт е, че при конвенционалното земеделие използването на пестициди е неизменна практика. При чистото или био земеделие, използването на пестицидие е позволено единствено, ако те са от изцяло органичен произход, като има изрична забрана наприемр за използването на арсеник и тютюнев прах, поради доказания им негативен ефект върху здравето. А ферми като нашата например, изобщо не използват пестициди, което ни коства големи загуби, но ни дава стопроцентова увереност в качеството на зеленчуците и плодовете им.

Колко точно са опасни пестицидите?

Толкова, че най-голямата световна техническа авария, отнела живота на между 150 000 и 600 000 души, далеч не е Чернобил, а авария в завод за пестициди в Индия през 1984 година. Тогава резервоар с метилизоцианат се загрява до над 39 градуса (точката му на кипене), авараийният вентил се счупва и облак, съдържащ 42 тона токсичен газ излиза навън. В близките часове това води до смъртта на над 3 000 души. Впоследствие ефектът достига горните цифри. Повече за тази авария може да прочетете тук.

Ползите от пестицидите за конвенционалното земеделие са огромни, тъй като те позволяват спряването с различни вредители на огромни площи и предотвратяват точно толкова огромни загуби. Но на цената на какво? На цената, на вашето здраве.

Важно е да знаете, от какво ще ви избавим ние, какви са ефектите от пестицидите. Най-общо, ще ги разделим в две направления - ефектът върху вашето здраве и ефектът върху природата.

Ефектът на пестицидите върху човек

Здравословният ефект на пестицидите върху организма ви може да не бъде усетен веднага, а след години. Но е сигурно, че те се отразяват зле върху здравето ви. Има много начини да ви повлияят, като храната е само един от тях. 
Доказани са връзките между дълготрайното излагане на пестициди със следните заболявания:

- рак - много проучвания категорично доказват канцерогенността им. Те водят до левкимия, лимфома, мозъчен тумор, бъбречен тумор, рак на гърдата, рак на простатата, рак на панкреаса, черния дроб, белите дробове и кожата. Особено сериозен е рискът за селскостопанските работници, които пръскат със самите пестициди. Изключително опасно е за майките, които са изложени на пестициди по време на бременността, тъй като това повишава риска детето ѝ да се разболее от левкимия или мозъчен тумор. 

- репродуктивни проблеми - има сериозни доказателства за връзката между пестицидите и репродуктивните проблеми, като например преждевременна смърт на плода, заболявания при растежа на плода или стерилитет. 

- стерилитет - обръщаме му особено внимание, защото това важи с особена сила за мъжете. Излагането на пестициди може да доведе до редуциране броя на сперматозоидите и генетични мутации.

- други - има доказана връзка между пестицидите и някои кожни заболявания, както и заболявания на дихателната система. Липсват категоричи доказателства, но има много съмнения за връзка и с някои неврологични заболявания.
Вие сами преценявате как да се храните - дали с "пластмасови" зеленчуци или с истински, гледани чисто зеленчуци. Ние ви даваме възможност, а изборът е изцяло във вашите ръце.

За ефектите на пестицидите върху околоната среда, може да прочетете статията ни тук.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...