100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Защо да изберете нашите зеленчуци

Пестицидите - тихата отрова в организма ви - част I

Всеизвестен факт е, че при конвенционалното земеделие използването на пестициди е неизменна практика. При чистото или био земеделие, използването на пестицидие е позволено единствено, ако те са от изцяло органичен произход, като има изрична забрана наприемр за използването на арсеник и тютюнев прах, поради доказания им негативен ефект върху здравето. А ферми като нашата например, изобщо не използват пестициди, което ни коства големи загуби, но ни дава стопроцентова увереност в качеството на зеленчуците и плодовете им.

Колко точно са опасни пестицидите?

Толкова, че най-голямата световна техническа авария, отнела живота на между 150 000 и 600 000 души, далеч не е Чернобил, а авария в завод за пестициди в Индия през 1984 година. Тогава резервоар с метилизоцианат се загрява до над 39 градуса (точката му на кипене), авараийният вентил се счупва и облак, съдържащ 42 тона токсичен газ излиза навън. В близките часове това води до смъртта на над 3 000 души. Впоследствие ефектът достига горните цифри. Повече за тази авария може да прочетете тук.

Ползите от пестицидите за конвенционалното земеделие са огромни, тъй като те позволяват спряването с различни вредители на огромни площи и предотвратяват точно толкова огромни загуби. Но на цената на какво? На цената, на вашето здраве.

Важно е да знаете, от какво ще ви избавим ние, какви са ефектите от пестицидите. Най-общо, ще ги разделим в две направления - ефектът върху вашето здраве и ефектът върху природата.

Ефектът на пестицидите върху човек

Здравословният ефект на пестицидите върху организма ви може да не бъде усетен веднага, а след години. Но е сигурно, че те се отразяват зле върху здравето ви. Има много начини да ви повлияят, като храната е само един от тях. 
Доказани са връзките между дълготрайното излагане на пестициди със следните заболявания:

- рак - много проучвания категорично доказват канцерогенността им. Те водят до левкимия, лимфома, мозъчен тумор, бъбречен тумор, рак на гърдата, рак на простатата, рак на панкреаса, черния дроб, белите дробове и кожата. Особено сериозен е рискът за селскостопанските работници, които пръскат със самите пестициди. Изключително опасно е за майките, които са изложени на пестициди по време на бременността, тъй като това повишава риска детето ѝ да се разболее от левкимия или мозъчен тумор. 

- репродуктивни проблеми - има сериозни доказателства за връзката между пестицидите и репродуктивните проблеми, като например преждевременна смърт на плода, заболявания при растежа на плода или стерилитет. 

- стерилитет - обръщаме му особено внимание, защото това важи с особена сила за мъжете. Излагането на пестициди може да доведе до редуциране броя на сперматозоидите и генетични мутации.

- други - има доказана връзка между пестицидите и някои кожни заболявания, както и заболявания на дихателната система. Липсват категоричи доказателства, но има много съмнения за връзка и с някои неврологични заболявания.
Вие сами преценявате как да се храните - дали с "пластмасови" зеленчуци или с истински, гледани чисто зеленчуци. Ние ви даваме възможност, а изборът е изцяло във вашите ръце.

За ефектите на пестицидите върху околоната среда, може да прочетете статията ни тук.

Полезни съвети

За вкусните смокини и безкрайните им ползи

Смокините са един от плодовете, който сме свикнали да приемаме по-скоро в сушено състояние. Причина за това е краткият сезон на пресните смокини, както и фактът, че не са особено трайни. Сушените смокини са също толкова полезни както и пресните, като разликата между тях е, че сушените съдържат повече захари. 100 г пресни смокини имат 74 ккал, докато същото количество сушени – цели 250 ккал. Осв...

Ето с кои храни да се предпазим от настинка

С това непрекъснато променящо се време навън никой не е застрахован от настинка. Не преценяваме как точно да се облечем. Освен това грипът продължава да върлува и дори по-студените температури за кратко да са го стопирали, то при най-малкото затопляне, отново ще започнат болестите. Затова е изключително важно да се грижим добре за себе си и за близките си. Разбира се, храната оказва з...