100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Защо да изберете нашите зеленчуци

Елате и вижте - Античния керамичен комплекс

За всеки наш клиент предлагаме опцията сам да си набере зеленчуците, а ако дойде за малко повече време във фермата, ще се радваме и да му разкажем за прекрасните места, които може да посети наоколо. Вече ви разказахме за каньона на река Негованка, за тайнствени водопади и пещери. Днес ще се похвалим една зебележителност, която си струва да бъде видяна от всички любители на историята.

Така че, ако ни дойдете на гости с децата, не само ще им покажем градината, ще видят как се раждат зеленчуците, ще ги научим на основни неща от нашата работа, но и ще имате възможност да им покажете късче история, което ще запомнят, а именно... 

Античния кремаичен център

Античният керамичен център е архитектурен комплекс „вила рустика“ в местността Върбовски ливади край Павликени и е създаден в края на I в. сл. Хр., още преди основаването на Никополис ад Иструм след Дакийските войни на император Траян.

Римската вила е уникална и единствена по рода си заради разкритите, отлично запазени и експонирани пещи за строителна и битова керамика. Проучени са над 50 пещи, които потвърждават тезата, че тук е произвеждана керамична продукция не само за нуждите на местното население, но и с цел търговия.

Античният керамичен център е най-добре проучения обект в Югоизточна Европа. Изследователят му Богдан Султов още през 70-те г. на миналия век го превръща в първия музей на открито в България. От съществувалото в онова време антично селище са открити зидове, колони, оброчни плочки, керамика и монети.

В имението на античния владетел и днес може да се види специалната отоплителна инсталация – хипокауст, която поддържала постоянна температура в помещенията и осигурявала отопление на типичната римска баня.

Керамичният център замира във втората половина на III в. при нашествията на аварите.

Полезни съвети

Как да НЕ изхвърляте никаква храна

Има хора, които казват „не мога да ям два пъти от едно и също ядене“ и ако остане такова, задължително отива в кофата. Или пък виждат, че някои зеленчук е променил леко цвета си и веднага го изхвърлят. Ние сме на другата крайност – мразим да хвърляме храна и особено качествена храна. Готовисме да направим всичко възможно, за да оползотворим дори леко започнала да се разваля храна, само и само з...

Вкусна питка с масло за Бабинден

На 8 януари отблезяваме Бабинден. Денят е хубав български празник, свързан с раждането на децата. Нарича се така, защото на празника се почита и помощта на бабите от селото, която те са оказали на младите майки по време на раждането, или т.нар. бабуване. Денят е свъ...