100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Защо да изберете нашите зеленчуци

Елате и вижте - Античния керамичен комплекс

За всеки наш клиент предлагаме опцията сам да си набере зеленчуците, а ако дойде за малко повече време във фермата, ще се радваме и да му разкажем за прекрасните места, които може да посети наоколо. Вече ви разказахме за каньона на река Негованка, за тайнствени водопади и пещери. Днес ще се похвалим една зебележителност, която си струва да бъде видяна от всички любители на историята.

Така че, ако ни дойдете на гости с децата, не само ще им покажем градината, ще видят как се раждат зеленчуците, ще ги научим на основни неща от нашата работа, но и ще имате възможност да им покажете късче история, което ще запомнят, а именно... 

Античния кремаичен център

Античният керамичен център е архитектурен комплекс „вила рустика“ в местността Върбовски ливади край Павликени и е създаден в края на I в. сл. Хр., още преди основаването на Никополис ад Иструм след Дакийските войни на император Траян.

Римската вила е уникална и единствена по рода си заради разкритите, отлично запазени и експонирани пещи за строителна и битова керамика. Проучени са над 50 пещи, които потвърждават тезата, че тук е произвеждана керамична продукция не само за нуждите на местното население, но и с цел търговия.

Античният керамичен център е най-добре проучения обект в Югоизточна Европа. Изследователят му Богдан Султов още през 70-те г. на миналия век го превръща в първия музей на открито в България. От съществувалото в онова време антично селище са открити зидове, колони, оброчни плочки, керамика и монети.

В имението на античния владетел и днес може да се види специалната отоплителна инсталация – хипокауст, която поддържала постоянна температура в помещенията и осигурявала отопление на типичната римска баня.

Керамичният център замира във втората половина на III в. при нашествията на аварите.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...