Навсякъде по пазари, в интернет и обикновени магазини валят етикети "био", "еко", "натурално", "органично" и не е много трудно да се объркате кое какво е? Къде е разликата между различните етикети, кои са реални и кои не. Ако съдим по официалните регламенти и директиви на ЕС, няма разлика между понятията и те са просто синоними, които законодателите използват. Ако обаче се зачетем в стотиците статии, ще открием че "био" е продукция, която е гледана без никакви пестициди или синтетични торове. "Еко" пък е тази продукция, която е отгледана по такъв начин, че не е замърсила околната среда. Основната идея е, че биопроизводството е в хармония с природата, като резултатът е висококачествена храна с ясен произход. За една биоябълка например, е задължително дървото, на което е отраснала, а и цялата градина, да не са подхранвани с минерални торове и да не са пръскани със синтетични пестициди. Освен това биологичното производство гарантира, че същата ябълка не е отроче на усилията на съвременната генетика, т. е. не е генномодифицирана. Биологичният или поне естественият произход е задължителен и за всички вещества, с които се третира плодът след откъсването му. Примерно восъците, с които покриват ябълките след промишленото им измиване, трябва да имат сертификат, че са био-произведени (ние не използваме такива). Ако се зачетете в повече статии, в един момент объркването ви е гарантирано. Защото има откровени противоречия. В един материал дори срещнахме следното нещо: - Какво прави един продукт органичен или Био? - Сертификата. Не, скъпи приятели. Сертификатът не прави един продукт био, органичен, натурален или еко. Сертификатът трябва да сертифицира процеса, но изваждането на подобен сертификат отнема между 2 и 3 години, струва доста средства и е обект на съвсем отделна тема, за която с удоволствие ще ви разкажем някой път, защото ние вървим по този път. Нека кажем и нашето мнение по темата. Как разбираме био производството на зеленчуци? Отговорът ни ще е през призмата на легендарните ни домати - като спазваме следните три правила: 1. Торим единствено и само с оборска тор - от нашата ферма 2. Обработваме изцяло на ръка - копане, плевене и запомнете, че тревата е приятел на зеленчуците и безспорно доказателство за това, че са гледани естествено. 3. Поливане с чиста вода. Как се отразява това на добива? Тежко. Страх ни е от градушки, страх ни е от слани, страх ни е от болести и всякакви дребни животинки, които могат да опропастят продукцията ни. Дали си струва? Определно! Затова, когато някога, някъде някой започне да ви обяснява кое е био, кое е еко, кое е натурално - почерпете го с някой наш домат :)