Вита пита със сирене
ПРОДУКТИ
1 кг брашно тип 500
1 пак. жива мая
2 яйца
65 гр. краве масло
1 супена лъжица сол
1 супена лъжица захар
150 гр. сирене краве
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Брашното се прави на кладенче, прибавя се хладка вода с разтворената в нея мая, сол, захар, и яйце и белтъка на другото. Замесва се меко тесто и се оформят 3 топки. Втасват 30 мин.
Маслото се разтопява. Всяка топка се разточва на лист около 30 см. в диаметър. Всеки се намазва с разтопено масло и престояват 10-15 мин.
Наслагват се една върху друга, като горната се поръсва с брашно. Разточват се на тънка кора. Поръсва се с натрошеното сирене, навива се на роло което се усуква добре. В кръгла, намаслена тава се навива на спирала, като се стараем да не се допира. Втасва още 20-30 мин.
Намазва се с разбития жълтък и се пече в загрята фурна на 220⁰С около 35 мин. След изваждане се покрива с кърпа за 10 мин.