Безглутенова пица с картофен блат
Пицата е любимо ястие на всички, но често я избягваме, заради факта, че не е особено полезна.
Традиционно пицата се прави с блат с бяло брашно, за което всички знаем, че никак не е добро за организма ни. Но и пицата, както всяко друго ястие, може да се приготви с алтернативни продукти и да се превърне във вкусна и полезна храна.
Продукти:
За блата:
700 г картофи
50 г чедър
1 яйце
2 с.л. зехтин
Сол, пипер
За гарниране на пицата:
100 г моцарела
30-40 г чоризо или пеперони
Няколко чери домата
Босилек, риган
Начин на приготвяне:
Обелете и настържете картофите. С помощта на кърпа или тензух изцедете от настърганите картофи излишната течност. Към тях добавете настъргания чедър (може да замените с кашкавал), яйцето, мазнината и подправките. Разбъркайте добре. От тази смес върху хартия за печене оформете тънък блат – може да направите правоъгълна или кръгла форма. Сложете в загрята фурна и печете 25-30 минути на 200 С. После извадете блата и отгоре наредете продуктите за гарниране. Може да използвате, каквото искате. В случая – моцарела, чоризо, нарязани чери домати, сух риган и сух босилек.
Запечете до готовност и гарнирайте с пресен босилек.