100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Отслабнете и бъдете здрави с тиквички!

Тиквичките са от онзи тип зеленчуци, които поради неугледния външен вид, понякога пренебрегваме, но всъщност под зелената кора се крие мощен зеленчук с чудесни качества. Добре узрялата тиквичка (научи коя е тя - тук) съдържа много калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, витамини A, C, B1 и B2, както и много органични киселини. В същото време за 100 грама тиквички се падат едва 21 калории, което ги прави изключително диетични.

Тиквичката има малко захар, което я прави подходяща и за хора болни от захарен диабет, а ниското ниво на целуоза пък я прави идеална за хора с проблеми в храносмилателните органи. Разбира се, при правилно приготвяне, защото ако я изпържите ще убиете здравословния ѝ ефект.

Този страхотен зеленчук прочиства организма, омекотява запека и помага за изчистването на токсините от червата, без да ги дразни. Много подходящ и за хора със заболявания на бъбреците, бъбречнни камъни и пясъци, поради липсата на оксалова киселина. 

Според някои проучвания, тиквичките, като мощен антиоксидант се борят с оксидативния стрес, който е сочен за причина за някои различни видове рак. 

Помагат за зрението, благодерние на витамин А, а чисто естетически могат да изчистят и торбичките под очите ви. Те се появяват вследствие от задържане на вода в организма.

Калият и магнезият играят важна роля в понижаването на кръвното налягане и затова тиквичките са препоръчвани и на страдащите от сърдечно-съдови заболявания.

Друго полезно свойство и тук ще ви изненадаме доста, е че тиквичките успокояват нервите. Да, точно така! А в допълнение към това имат благотворно влияние върху кожата и косата. 

А кои са най-добрите тиквички, може да прочетете в статията ни по темата - Тиквичките - митове, легенди или кой е правилният размер?

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...