100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Кой ще бъде топ здравословен продукт през 2018-та година? Част II

 

В предната статия ви споделихме едно от нашите предположения за топ здравословен продукт през новата година. Това беше хинапът. Сега е време да ви споделим втората ни догадка – смятаме, че другият топ продукт за 2018-та година ще бъде хускът. Отново държим да наблегнем, че това са само наши предположения, а дали ще бъде така, ще разберем през годината.

Какво е хуск? Това е растението индийски бял живовляк, станало по-популярно като хуск или фибри хуск. Растението съдържа голямо количество влакна и именно затова е богато на фибри. Използва се от векове в Аюрведа, както и в традиционната китайска медицина.

Самото растение се състои от множество фибри и водоразтворими влакна, които, след като попаднат в стомаха, попиват водата и образуват плътен гел, който придава чувство за ситост. Затова хускът се препоръчва за хора, които искат да отслабнат.

Освен това този гел предпазва стените на стомаха и червата и два възможност на лигавиците да се възстановят, например при възпаления, гастрит, ентероколит.

Освен това хускът спомага за дейността на червата и подобрява функцията на цялата храносмилателна система. Редовната консумация на хуск изчиства токсините от тялото и влияе върху нивата на холестерола – намалява лошия холестерол и увеличава добрия. За разлика от хинапа, който не се препоръчва за хора с проблеми с кръвната захар, то хускът е изключително подходящ, тъй като регулира нивата на кръвната захар. Индийският живовляк се препоръчва както при диария, така и при запек.

Консумацията на хуск влияе положително и върху черния дроб, и върху жлъчката. Хускът намалява риска от камъни в жлъчката и камъни в бъбреците. Билката действа добре и върху здравето на сърцето – консумацията на хуск намалява с 40% риска от сърдечни заболявания. Редовната консумация на хуск намалява и риска от инсулт.

Не по-малко важно е и въздействието на билката върху здравето на кожата – особено се препоръчва за изчистване на гъбички по естествен път.

Как обаче се консумира тази супербилка? Тя може да се намери в аптеките и специализираните био магазини. Най-добре е да се приема разтворена във вода, но може и да се разтвори в друга течност – мляко, кефир, смути, фреш. 1 супена лъжица от билката се разтваря в 200 мл хладка течност и се изпива веднага. Това може да се случва по 1-2 пъти дневно.

Задължителното при прием на хуск е да се увеличи и дневният прием на вода. Течността трябва да е добре разбъркана, за да се преглътне лесно. Тази напитка е богата и на пребиотици, които са изключително полезни за организма.

Консумацията на хуск няма странични ефекти за организма и може да се консумира от всички. Деца до 6 години също могат да приемат от билката, но в по-малки количества – 1 чаена лъжичка. Има установени случаи на алергия към това растение, но те се срещат изключително рядко. 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...