100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Знаете ли защо пилешката супа е най-доброто средство за справяне с грип?

Когато навън застудее, когато започнат да се появяват първите симптоми на грип и настинка, когато почувстваме леко неразположение, първото нещо, за което се сетим, е пилешката супа. Защо? Защото така сме свикнали от майките и бабите си. Още на първото кихане през зимата, реакцията е „Ще ти направя пилешка супа“. Знаем ли обаче защо именно пилешката супа е толкова полезна и защо винаги, когато стане дума за грип или настинка, прибягваме до нея?

В социалните мрежи дълго време се ширеше една по-скоро тъжна, отколкото смешна шега, че пилешката супа е лековита заради антибиотиците в купеното пилешко месо. Отговорът, разбира се, не се крие в тези антибиотици, защото навремето бабите ни са правили супата с домашно месо, а именно от тях знаем, че е толкова полезна.

За да сме сигурни, че в пилето няма антибиотици (а дори да не са антибиотици, то със сигурност има други неприятни за организма добавки), ние ви препоръчваме да купувате домашно пилешко месо от специализирани ферми или пък още по-добре от някой познат, който си гледа пилета.

Да се върнем обаче на въпроса защо пилешката супа е полезна? Ето ги и причините.

  1. Полезното действие на пилешката супа се дължи на разнообразието от витамини и хранителни вещества, съдържащи се във всички продукти на супата. Именно тази комбинация допринася за противъзпалителното свойство на пилешката супа.

  2. Пилешкото месо – то е богато на витамини А и В, както и на някои незаменими аминокиселини. Най-важната от тези аминокиселини е цистеин – тя помага за изчистването на белия дроб и горните дихателни пътища, облекчава кашлицата и хремата.

  3. Костите от пилето – препоръчваме ви, когато готвите пилешка супа, да варите цяло пиле или парче месо, по което има и кокали, защото те са богати на витамин В, калций, магнезий и цинк, които действат изключително благоприятно върху имунната система и я правят по-устойчива.

  4. Още един плюс в полза на пилето е съдържащата се в него аминокиселина карнозин – тя подобрява енергията и има антиоксидантни свойства. Така помага на организма да се пребори по-лесно с вирусите и бактериите, зарежда тялото с енергия и повишава мускулния тонус, а знаем, че когато сме болни, наистина имаме нужда от нещо, което да ни даде сили да станем от леглото.

  5. Морковите – другата задължителна съставка за вкусна пилешка супа, са богати на бета-каротин и витамин А, който стимулира функцията на белите дробове.

  6. Картофите – също са изключително богати на витамин А.

  7. Лук – най-често използваният зеленчук в българската кухня, без който не може да мине нито едно от любимите ни ястия, е богат на витамини А, В, С и Е.

  8. Целина – зеленчук, който често е пренебрегван в България, но пък е изключително полезен, защото е богат на магнезий и желязо.

  9. Чесън – всички сме наясно колко полезен е чесънът, но все пак да кажем, че той има действието на естествен антибиотик, който укрепва имунната система.

  10. Джинджифил – може би не сте слагали никога джинджифил в пилешка супа, но е време да започнете, защото той има действие, подобно на чесъна и също засилва имунитета ни.

  11. Пресни подправки като розмарин, мащерка, риган – не само че ще направят супата ви в пъти по-вкусна и ароматна, но и антибактериална, благодарение на съдържащите се в тях есенциални мазнини.

  12. Лимон – ако добавите и лимон към супата си, това ще добави още важни витамини към нея, което ще подсили имунната система.

  13. Гъби, особено китайските гъби шийтаке също съдържат имуностимулиращи вещества и помагат за по-лесно справяне с болестта.

  14. Не на последно място е и топлината на пилешката супа – всички обичаме да консумираме пилешката супа гореща и това също има благоприятно действие върху организма, тъй като спомага за редуциране на мукуса (това е слузта в горните дихателни пътища), която ни пречи да дишаме, когато сме болни и е причина за кашлица и хрема. Консумацията на топли храни по време на грипни състояния, помага на тялото да се загрее, изпоти и така да изхвърли част от токсините. Полезна е дори и парата, излизаща от горещата супа, тъй като помага за отпушване на носа.

  15. Пилешката супа е своеобразен вид течност, която хидратира тялото, но освен това го снабдява с витамини, минерали и аминокиселини, като комбинацията от всички тях има изключително благоприятен ефект върху тялото ни.

Изредихме ви 15 причини, поради които пилешката супа е толкова полезна, когато сме болни и отпаднали – не само че се справя с болестта по-бързо, но и ни кара да се чувстваме по-добре. Затова и често е наричана „храна за душата“. Когато си правите пилешка супа, снабдявайте се с хубави и качествени продукти, не пестете пресните подправки, но само внимавайте със солта – прекомерната ѝ употреба може да унищожи част от полезните вещества в супата.


 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...