100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Знаете ли какво е „жива храна“

Отиваме в магазина, заставаме пред щанда със здравословни храни и започваме да четем етикетите. Веган, веган, веган. Сурово, сурово, сурово. Без глутен, без захар, без лактоза. Без ГМО, без соя, без консерванти. Био, органично, еко. Свикнали сме до болка с тези определения и дори не ни правят впечатление. Но напоследък едно ново определение се появява все по-често по етикетите и това е „жив“.

Звучи доста странно, но терминът става все по-модерен. Знаем ли какво значи? Всъщност, така наречената „жива храна“, е добре известната ни покълнала храна. Покълването на храната е метод, познат още от древни времена. Използвани са в китайската медицина за лекуване на редица болести. Покълналото жито стои и в основата на хранителния режим на известния Петър Дънов. Така че, за да успокоим и вас, и себе си – „живата“ храна не е нищо ново, непознато и странно, просто така е по-модерно да се нарича.

Нека все пак разкажем и повече за кълновете, макар че сме убедени, че повечето от вас често си правят и знаят за полезните им вещества. Покълналото зърно е нещо като междинен етап между семето и зрялото растение. Можем да направим аналогия с ранната детска възраст при хората. И така както детето в ранна детска възраст е пълно с неизчерпаем източник на енергия, така и кълновете са пълни с енергия, хранителни вещества и ензими.

Консумацията на кълнове е особено полезна, когато тялото ни изпитва глад на клетъчно ниво, колкото и богата и питателна храна да му даваме. Гладът на клетъчно ниво се дължи на това, че някои от храните съдържат антинутриенти – вещества, които потискат дейността на ензимите и затрудняват (а в някои случаи – дори блокират) усвояването на определени хранителни вещества. И когато приемаме много такава храна, която мислим, че е питателна и ни дава необходимите вещества, всъщност започваме да изпитваме глад на клетъчно ниво, защото тези вещества не достигат до клетките.

Консумацията на кълнове елиминира антинутриентите в храната и прави веществата в нея по-достъпни и по-лесно усвояеми. Именно затова кълновете са полезни и трябва да ги включваме редовно в менюто си. Други методи за третиране на храната, които могат да елиминират антинутриентите, са накисването и ферментирането, но за тях ще ви разкажем в някой от следващите ни материали.

И ако се чудите в кои са въпросните антинутриенти и какво причиняват на организма, сега ще се опитаме да внесем светлина по този въпрос. Най-често срещаните антинутриенти са:

  • Оксалати – присъстват в някои растения. Как вредят на организма – извличат от него калция и желязото.

  • Ензимни инхибитори – те затрудняват работата на храносмилателните ензими. Как вредят на организма – често водят до протеинова недостатъчност.

  • Полифеноли – срещат се в почти всяко растение. Има полезни и неполезни полифеноли – танините също са полифеноли, но от неполезния вид. Как вредят на организма – пречат на усвояването на протеини, минерали и нишесте.

  • Фитати – също могат да се срещнат в почти всяко растение. Как вредят на организма – пречат на усвояването на цинка и желязото.

  • Лецитин – отново може да се намери в растенията и също както фатините служи като защита на растението. Отново се срещат както полезни, така и вредни лецитини. Как вреди на организма – нарушава храносмилането, предизвиква имунни реакции, а в крайни случаи може да доведе до възпаление на ставите и обриви.

Всички гореизброени антинутриенти могат да се унищожат с покълване на храната. А как се прави това, обещаваме да ви разкажем съвсем скоро.  

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...