100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Знаеш ли какво е тапиока?

Какво е всъщност тапиока? Тапиока е хранителен продукт, който се добива от корените на растението маниока. Известно е още и като касава. Суровите части на растението са токсични и негодни за консумация, но след преминаване на няколко етапа на преработка, от растението се получава превъзходен краен продукт – напълно безглутеново нишесте, подходящо за всякакви тестени изделия.

Маниоката расте в тропическите райони и е третият по големина източник на въглехидрати в тези ширини, затова и често тапиоката е наричана „хляба на тропиците“.

Както вече казахме, в нишестето от тапиока няма никакъв глутен, затова продуктът е изключително подходящ за хора с глутенова непоносимост. Нишестето от тапиока успешно може да замести царевичното или пшеничното нишесте. Често се използва за сгъстяване на супи или яхнии. Друго приложение на тапиоката е за сгъстяване на пудинги, кремове или като добавка в сладкиши.

Добавянето на нишесте от тапиока в различни печива ги прави изключително вкусни. Когато се работи с безглутенови брашна, се препоръчва добавянето на малко количество нишесте от тапиока към сместа, за да стане крайният продукт с по-добра консистенция.

Като хранителна стойност, 100 г от нишестето съдържат 358 ккал. Макар че е бедно на протеини и мазнини, нишестето от тапиока е богато на въглехидрати – 89 г на 100 г, от които, между другото, само 3 г захар. Именно затова нишестето от тапиока е продукт, който зарежда тялото с енергия и е подходящо за закуска сутрин или за хапване преди тренировка.

Освен това маниоката съдържа калций, калий, фосфор, желязо и магнезий. Като цяло можем да кажем, че нишестето от тапиока е полезен за всички продукт – освен за хора с глутенова непоносимост, спокойно може да се добави и в менюто на хора, които просто искат да ограничат глутена, или дори на такива, които се нуждаят от енергизиращи храни.

Ако информацията те е заинтригувала и решиш да пробваш тапиоката, трябва да знаеш, че в магазините можеш да срещнеш нишесте от тапиока и брашно от тапиока, но това е един и същи продукт. Съвсем скоро очаквай да споделим интересни рецепти с нишесте тапиока, така че не се колебай да се снабдиш с такова!

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...