100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

Zelka.bg за ползите от сезонното хранене


Защо да консумираме сезонни плодове и зеленчуци и защо ние ще продължим да произвеждаме сезонно.

Доста има изписано по темата за консумацията на сезонни плодове и зеленуци, за ползите от това и вредите от обратното - храненете извън сезон с вносни, често наблъскани с химия продукти. Но си струва да споделим и нашата практика, защото ние също сме категорични привърженици на този тип хранене.

Гордеем с това, че произвеждаме само сезонно нашите зеленчуци. Затова и образно можем да разделим периодите ни надоставки на три - пролетни зеленчуци, които включват маруля, зелен лук, пресен чесън и репички; ранно лято - тиквички, бакла, бамя, краставици и картофи; късно лято - домати, пипер, патладжан, моркови.

Най-голямата полза от сезонното хранене е, че зеленчуците усвояват в най-голям обем хранителните вещества от почвата и растат на естествена, слънчева светлина. И когато почвата е обработена само с оборска тор, без никаква химия (какъвто е нашия случай), крайният резултат е наистина полезен. Не случайно ние сме уверени, че с нашите зеленчуци може да храните децата си, без да се тревожите за тяхното здраве.

Зеленчуците, отгледани според сезона са богати на фитонутриенти. Това не са жизнено важни вещества за организма като минералите, но според различни проучвания могат да повлияят благотворно върху укрепването на имунната система, а при добър баланс в организма да намалят риска от сърдечносъдови заболявания, инсулт, диабет, деменция и рак. 

Всъщност ползата от сезонните зеленчуци е толкова голяма, че преди две години изследователи от Австрийската асоциация на потребителите доказаха, че замразените сезонни плодове и зеленчуци са по-полезни от внесените извън сезон "пресни" техни аналози от чужбина. Казано по друг начин, ако замразите сезонни магданоз и спанак, те ще имат повече съхранени хранителни вещества, ако ги консумирате през зимата, в сравнение със закупени спанак и магданоз към съответния момент.

Причините за това са много и основната не е, че замразените продукти запазват всичките си силни качества. По-скоро основните причини се крият в това, че за да отгледаш един зеленчук извън сезон (примерно розов домат през април-май) са нужни парници (съответно лишаване от прекия досег със слънчевата светлина), много химия, за да може да се ускори растежа и да се предпази растението от неблаприятните, дори неестествени условия за него.

А ако зеленчукът е вносен, към химията от отглеждането трябва да прибавите и 100% сигурната обработка с фунгициди (пестициди срещу гъбични заболявания по растенията), за да може все пак те да изминат няколко хиляди километра в добър външен вид.

В крайна сметка, изборът как ще се храним е личен. Всеки носи отговорност за собственото си здраве, само родителите носят отговорност и за здравето на децата си. Ние не ви казваме "Купувайте задължително от нашите зеленчуци, защото само така ще бъдете здрави". Ние просто ви представяме фактите такива, каквито са. Осъзнаваме, че за една голяма част от хората, свикнали да си купуват зеленчуци от конвенционалните магазини, може да бъде наистина странно, защо няма краставици през май, няма домати през юни или пък морковите не са станали през юли. 

Когато гледаш продукцията си без грам химия, когато си подложен на прекия удар на всички хрумки на природата (като страхотната суша, която имахме тази година и неспиращи над 40-градусови жеги с дни, след което поредица от градушки и брутални дъждове) - трябва да платиш цена, за това да се храниш качествено. Не говорим за финансова цена, а за цената на търпението и ясното разбиране, че естествения, неповлиян изкуствено растеж не е технологично производство, което можеш да ускориш или забавиш според моментната си нужда.

Ние обаче няма да спрем да произвеждаме сезонно. Защото освен за нашите клиенти, произвеждаме зеленчуците си и за нас сами, за нашите деца и родители, за наши близки приятели. Защото не можеш да сбъркаш вкуса на истинския зеленчук. 

Полезни съвети

Лесно, бързо и ефектно - пълнени домати (от нашите)

Една от любимите ни летни рецепти е пълнени домати - винаги са вкусни, особено когато доматите ти са истински. Как да ги приготвите - лесно и бързо е. Първо трябва да нарежете лука, месото и гъбите. Колкото по-ситно, толкова по-добре. Запържете ги добре, а междувременно започват да режете доматите така, че отгоре да остане капаче. Вътрешността издълбавате, след което поръсвате с малко сол и пре...