100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

Zelka.bg съветва - как се съхранява целина

Целината е много масов продукт в България и има своите доказани полезни качества. Но както с повечето продукти, понякога при готвене остават количества, които са проблеми за съхранение. И в доста от тези случаи се стига до разваляне и съответно изхвърляне на останалото количество - нещо, което никой не обича да прави.

Ние също мразим да изхвърляме храна. Нищо не отива в боклука. Затворили сме изцяло производствения си кръг и храним животните ни с продукцията, която по една или друга причина не можем да реализираме. Така е и в дома ни. Прилагаме различни трикове, за да удължим живота на всеки зеленчук.

Затова днес ще споделим един малък трик - как да съхраним целина повече време. 

Всъщност е много лесно. Опаковайте целина в алуминиево фолио (готварско). Причината целината да се разваля бързо е в отделяния от нея етилен - вещество, което води до разлагане на зеленчука. Ако сложите целината в торбичка от пластмаса, тя ще задържи етилена вътре и това само ще ускори процеса на разваляне. С алуминиевото фолио обаче нещата не стоят така.

След всяка употреба на целината я опаковайте в ново фолио. Опаковането винаги трябва да е максимално стегнато. Ако фолиото се зацапа, също трябва да го смените с ново.

Дръжте опакованата целина в най-долния шкаф в хладилника. Важно е да знаете, че този метод ще удължи живота на целината с три-четири седмици, но не и повече. След това тя започва да се разваля и трябва да бъде извхърлена.

Ще познаете, че се разваля по това, че започва да избелява, в средата става куха, тъй като листата започват да се отделят едно от друго.

Полезни съвети

Честит Никулден!

На всички празнуващи днес - моряци, търговци, банкери и именици - честито! На всички, които обичат риба и за днес са се подготвили, също Честит Никулден! За нас това е любим момент от годината, защото имаме именици и знаем...

Маринована сьомга с мед и соев сос

Продължаваме с Никулденските рецепти, че празникът съвсем, съвсем наближи! Днес подготвихме нещо вълшбено за вас: 1. Филето от сьомга трябва да се посоли и в него да се втрият настъргана лимонова кора (1 с.л.) и пресов...