100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

Zelka.bg съветва - как се съхранява целина

Целината е много масов продукт в България и има своите доказани полезни качества. Но както с повечето продукти, понякога при готвене остават количества, които са проблеми за съхранение. И в доста от тези случаи се стига до разваляне и съответно изхвърляне на останалото количество - нещо, което никой не обича да прави.

Ние също мразим да изхвърляме храна. Нищо не отива в боклука. Затворили сме изцяло производствения си кръг и храним животните ни с продукцията, която по една или друга причина не можем да реализираме. Така е и в дома ни. Прилагаме различни трикове, за да удължим живота на всеки зеленчук.

Затова днес ще споделим един малък трик - как да съхраним целина повече време. 

Всъщност е много лесно. Опаковайте целина в алуминиево фолио (готварско). Причината целината да се разваля бързо е в отделяния от нея етилен - вещество, което води до разлагане на зеленчука. Ако сложите целината в торбичка от пластмаса, тя ще задържи етилена вътре и това само ще ускори процеса на разваляне. С алуминиевото фолио обаче нещата не стоят така.

След всяка употреба на целината я опаковайте в ново фолио. Опаковането винаги трябва да е максимално стегнато. Ако фолиото се зацапа, също трябва да го смените с ново.

Дръжте опакованата целина в най-долния шкаф в хладилника. Важно е да знаете, че този метод ще удължи живота на целината с три-четири седмици, но не и повече. След това тя започва да се разваля и трябва да бъде извхърлена.

Ще познаете, че се разваля по това, че започва да избелява, в средата става куха, тъй като листата започват да се отделят едно от друго.

Полезни съвети

Свирчовината стигна и до кралската сватба във Великобритания

Нашият любим сок от бъз, който в момента разнасяме до клиентите ни, успя да достигне под формата на вкусова комбинация не къде да е, а в Кралския двор на Великобритания!  Поводът е изключителен - сватбата на принц Хар...

Гратен с картофи и чедър

Гратенът, или както още е известен у нас – огретенът, е страхотно ястие, което има множество вариации за приготвяне. Днес ви предлагаме една бърза и лесна рецепта, подходяща както за обяд, така и за гарнитура към основно. Необходими продукти за 6 порции: 1 кг картофи 1 скилидка чесън 300 г готварска сметана...