100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Здравословните ползи на пащърнака

Повечето от вас най-вероятно само са чували за пащърнака, но дори не са го опитвали. Ние решихме да проучим малко повече за този зеленчук и променихме мнението си за него. Да видим дали ще променим и вашето мнение, след като прочетете колко е полезен.

Този зеленчук е много подобен на моркова, но с по-ясно изразен вкус. Все по-често в кулинарията заменя картофите, тъй като е сред най-лесноусвояемите въглехидрати сред кореноплодните зеленчуци, което кара много хора да го предпочитат пред картофите.

Защо обаче е толкова полезен?

1. Полезен за храносмилателната система - зеленчукът е изключително богат на фибри, а знаете колко са полезни те. Помага при запек, лекува киселини, ускорява метаболизма и поддържа храносмилателната система в перфектно здраве.

Заради фибрите понижава холестерола и кръвната захар, а така може да предотврати диабет 2.

2. Полезен е за опорно-двигателната система

Богат е на витамин К, който се включва в клетъчния растеж на тялото. Затова консумацията на пащърнак намалява болките в старите при остеопороза. Препоръчва се и при артрит.

3. Полезен е за кожата

Изключително високо съдържание на витамин С, което го прави добър помощник за поддържането на млада кожа. За да се възползвате максимално от ползите му, направете сок от пащърнак и го втривайте в лицето си с тампонче.

4. Детоксикира и пречиства организма

Кореноплодният зеленчук е много богат на антиоксиданти, които прочистват организма и помагат за процеса на детоксикация. Стимулира и доброто кръвообръщение в тялото.

5. Укрепва мускулите

Пащърнакът е богат на калий, който играе важна роля за укрепването на мускулите. Затова особено важна е консумацията на пащърнак за спортистите. Ако хапвате редовно, няма да имате схващания и мускулни спазми, които могат да бъдат адски неприяни.

6. Предпазва от кръвозагуба

Много високо съдържание на фолиева киселина, заради което е чудесен за бременни. Консумацията на пащърнак намалява риска от вродени дефекти при бебета. Фолиевата киселина още е добра за жените, които страдат от анемия, загуба на кръв, ПМС.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...