100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

Защо органичната продукция е по-нетрайна и как да променим това

Ако сте наш клиент или просто често пазарувате био зеленчуци и плодове, то тогава сте забелязали, че някои от тях започват да се развалят по-бързо в сравнение с конвенционално произведените им еквиваленти, които може да си купите от големите вериги магазини или повече квартални магазини за зеленчуци.


Това не трябва да ви притеснява, защото е нормално. Не е удобно, никой не обича да изхвърля храна, но е нещо, което всъщност е ясно доказателство за начина, по който е отгледана продукцията. Добрата новина е, че има няколко трика, с които може да удължите значително живота на зеленчуците и плодовете, които ви носим.


Но първо, защо био продуктите издържат по-малко?


Причините се коренят в няколко аспекта - начин на производство, начин на транспорт и начин на съхранение в магазините. В първия е заложена най-солидната част от обяснението за издръжливостта. Не е тайна, че при конвенционалното производство процесът се контролира от-до с химия. Различните пестициди, химически торове и други подобрители не само предпазват растенията докато започнат да плодовават, но и поради натрупаването на тези вещества в самите плодове, спомагат за по-голямата им устойчивост.


Истината е, че при био производството също е позволено използването на препарати, но те трябва да са бързораградими и да не оставят следа в почвата, както и да са напълно безвредни за животните и хората. Така че до момента на пристиане на зеленчука при вас, от тези препарати и техните свойства не е останала и следа. Ние пък не използваме никакви препарати при производството на нашата продукция, дори и био, което не ни помага с удължаването на живота на зеленчуците, но пък ни дава неимоверно предимство по отношение на вкус и полезност. 


Транспортът на конвенционалната продукция е улеснен поради редица фактори - първо зеленчуците вече веднъж са физически по-издръжливи заради начина на отглеждане. Често са и близки по форма и вид, което пък улеснява подреждането им. И освен това, търпят допълнителна химическа обработка, за да издържат пътуването - най-често с фунгициди.

 

И за капак, за да имат по-търговски вид и да издържат повече време на рафтовете в магазина, доста от зеленчуците се обработват с восък на специална основа. Именно от него идва и лъскавия им вид.


Е, при органичното производство няма да видите нищо такова. Нашите зеленчуци са всичко друго, но не и лъскави или с правилна форма. И нас това не ни притеснява, напротив дори - радваме им се. 


Но осъзнаваме, че всеки иска храната му да издържа повече. Как може да стане това?

 

Първият съвет, разбира се, е свързан със съхраняването на хладно и тъмно. За почти всички зеленчуци се отнася това правило - ако нямате място в хладилника или не разполагате с фризер, то тогава намерете кътче, до което да не достига пряка слънчева светлина. 


Второ, когато ви доставим зеленчуците, измийте ги добре. Една добра практика, която знаем от опит е, пръскането на зеленчуците със смесица от вода с оцет в съотношение 3:1 (3 вода и 1 оцет). Това помага по естествен начин да се консервират зеленчуците. По-меките трябва да бъдат потопени, а не напръскани.


Трето, зелените зеленчуци (маруля, зелена салата, зеле и др.) могат да бъдат съхранявани във вода. Точно както с цветята.


Четвърто, плодовете и зеленчуците се делят на такива, които отделят етилен и на такива, които са чувствителни към него. Отделянето на етилен е нормален процес за ябълките например. Но за сладките картофи и морковите може да е пагубно и да ускори развалянето им. Затова е добре зеленчуците да бъдат разделени:

 

Такива, които отделят: ябълки, банани, гроде, манго, пъпеш, гъби, праскови, круши, чушки, ананас, домати

 

Такива, които са чувствителни: броколи, зеле, моркови, краставици, зелен боб, маруля, зелена салата, сладки картофи
 

Полезни съвети

Магическа рецепта с тиквички от Хермина Емирян

Тъй като в момента доставяме най-вкусните тиквички до нашите клиенти, редно е и да споделим малко обратна връзка. Един от най-изявените ни кулинари е Хермина Емирян, която ни сподели своята магия за правене на вкусни тиквички.  Както казва Хермина: "Рецептата е много проста!" 1. Тиквичките се нарязват на тънко и се нареждат в тава на един ред върху хартия за печене.&nbs...

Свирчовината стигна и до кралската сватба във Великобритания

Нашият любим сок от бъз, който в момента разнасяме до клиентите ни, успя да достигне под формата на вкусова комбинация не къде да е, а в Кралския двор на Великобритания!  Поводът е изключителен - сватбата на принц Хар...