100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Защо картофите позеленяват?

Защо картофите понякога започват да имат зеленикав оттенък на кората си? Запитвали ли сте се?

 

За тези от вас, които не знаят отговора на този въпрос, ето го и него.

 

Картофите съдържат два естествени алкалоида – соланин и чаконин. В 125 грама картофи се съдържат от 2 до 15 милиграма от тези алкалоиди.

 

Ако нивата на тези алкалоиди са повече от това, може да дадат горчив вкус на картофа и да доведат до проблеми с храносмилането. Ако степента им е прекомерна, тогава има реална опасност за живота, но случаите наистина са редки.

 

Пришпореният растеж на картофа и излагането му на пряка светлина за дълго време, може да доведе до скачане на нивата на тези алкалоиди и то много скоростно.

Светлината също може да доведе до насищане с хлорофил в кората на картофа, а това автоматично води до позеленяването на кората му.

 

youtube.com 

И накрая – ако се чудите дали може да се консумират картофи със следи от позеленяване на кората, отговорът е да, може. Но задължително трябва да се обелят добре, включително и онези части от вътрешността на картофа, които имат следи от позеленяване.

 

Ако забележите, че зеленият цвят е проникнал твърде на дълбоко, тогава определено е добре да го хвърлите.  

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...