Няма да повярвате, но и краставиците, също като доматите, са класифицирани като плодове. По-точно те се водят „лъжливи“ такива, но в разговорната реч се е свикнало да ги наричаме зеленчуци. Другото изненадващо е как този плод/зеленчук при все, че близо 95% от теглото му е вода, успява да предложи такова голямо разнообразие от витамини и минерали в състава си.
Богати на витамин К и минерални соли, краставиците могат да предложат дори витамин С, В1 и В4, че дори и Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Ако консумирате краставицата с кората, то ще си набавяте и допълнително количество витамини А и К.
Историята на краставицата започва преди около 3000 години в далечна Индия, като културата е била известна и в Египет, Гърция и Рим. Смята се, че към Европа краставиците са пренесени от Александър Македонски. За отгелждането на зеленчуците в оранжерии обаче е отговорен Луи XIV. Ранните колонизатори пък са отнесли краставиците към Америка, където устоичиво се заселват в местната кухня.
Краставицата на първо място е обичана заради вкуса си и това, че направена на салата, пасва на почти всяко основно блюдо. Още от стари времена обаче е използвана и като лечебен продукт. През 18 в семената на краставиците са прилагани срещу глисти, а във Франция са имали навика да ги ползват за подобряване на функциите на черния дроб, при инфекции и стомашни разстройства.
Малко известно свойство на краставицата е способността ѝ да помага за заздравяването на рани, както и да лекува изгарания и раздразнения на епидермиса. Ароматът на зеленчука помага за лекуване на главоболие и безсъние.
Благодарение на високото си съдържание на вода, тези „лъжливи плодове“ спомагат за детоксикация на тялото, като изкарват от него токсините. Народната медицина даже препоръчва в последните месеци на бременността да се похапват повече пресни краставици, за да се намали отичането на крайниците.
Други бабини рецепти с краставица са при кашлица и болно гърло – измита, обелена и настъргана на ренде, се смесва със супена лъжица мед и се яде на малки хапки. Също така може да се направи на сок, отново да се смеси с мед и да се пие при хрипове и зачервено гърло.
У нас най-популярна е салатената краставица сорт „Гергана“. Това са тези хубави, дълги и гладки зеленчуци, които можем да познаем дали са откъснати скоро от градината по връхчето – ако цветчето отгоре е запазено, макар и поизсъхнало, то краставицата скоро е била откъсната от градината. Но ако връхчето е без цвят, изсъхнало и кафеникаво на цвят, то зеленчукът е разделен от корена си поне на седмица.
Други често срещани любимци са курношите, които у нас по добра стара традиция се затварят за зимата като кисели краставички. Сокът на тези краставички има уникалното свойство да лекува махмурлук.
Краставиците са широко използвани в козметичната индустрия, което се дължи отново на високото съдържание на вода. Зеленчукът хидратира кожата, прави я по-мека и сияйна, а най-лесната маска с краставици е да ги нарежете на кръчета и положите върху лицето. Останете така около петнайсетина минути, след това измиите кожата с хладка вода и готово – имате хидратирана и освежена кожа.