100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Водната кралица – краставицата

Няма да повярвате, но и краставиците, също като доматите, са класифицирани като плодове. По-точно те се водят „лъжливи“ такива, но в разговорната реч се е свикнало да ги наричаме зеленчуци. Другото изненадващо е как този плод/зеленчук при все, че близо 95% от теглото му е вода, успява да предложи такова голямо разнообразие от витамини и минерали в състава си.

Богати на витамин К и минерални соли, краставиците могат да предложат дори витамин С, В1 и В4, че дори и Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Ако консумирате краставицата с кората, то ще си набавяте и допълнително количество витамини А и К.

Историята на краставицата започва преди около 3000 години в далечна Индия, като културата е била известна и в Египет, Гърция и Рим. Смята се, че към Европа краставиците са пренесени от Александър Македонски. За отгелждането на зеленчуците в оранжерии обаче е отговорен Луи XIV. Ранните колонизатори пък са отнесли краставиците към Америка, където устоичиво се заселват в местната кухня.

Краставицата на първо място е обичана заради вкуса си и това, че направена на салата, пасва на почти всяко основно блюдо. Още от стари времена обаче е използвана и като лечебен продукт. През 18 в семената на краставиците са прилагани срещу глисти, а във Франция са имали навика да ги ползват за подобряване на функциите на черния дроб, при инфекции и стомашни разстройства.

Малко известно свойство на краставицата е способността ѝ да помага за заздравяването на рани, както и да лекува изгарания и раздразнения на епидермиса. Ароматът на зеленчука помага за лекуване на главоболие и безсъние.

Благодарение на високото си съдържание на вода, тези „лъжливи плодове“ спомагат за детоксикация на тялото, като изкарват от него токсините. Народната медицина даже препоръчва в последните месеци на бременността да се похапват повече пресни краставици, за да се намали отичането на крайниците.

Други бабини рецепти с краставица са при кашлица и болно гърло – измита, обелена и настъргана на ренде, се смесва със супена лъжица мед и се яде на малки хапки. Също така може да се направи на сок, отново да се смеси с мед и да се пие при хрипове и зачервено гърло.

У нас най-популярна е салатената краставица сорт „Гергана“. Това са тези хубави, дълги и гладки зеленчуци, които можем да познаем дали са откъснати скоро от градината по връхчето – ако цветчето отгоре е запазено, макар и поизсъхнало, то краставицата скоро е била откъсната от градината. Но ако връхчето е без цвят, изсъхнало и кафеникаво на цвят, то зеленчукът е разделен от корена си поне на седмица.

Други често срещани любимци са курношите, които у нас по добра стара традиция се затварят за зимата като кисели краставички. Сокът на тези краставички има уникалното свойство да лекува махмурлук.

Краставиците са широко използвани в козметичната индустрия, което се дължи отново на високото съдържание на вода. Зеленчукът хидратира кожата, прави я по-мека и сияйна, а най-лесната маска с краставици е да ги нарежете на кръчета и положите върху лицето. Останете така около петнайсетина минути, след това измиите кожата с хладка вода и готово – имате хидратирана и освежена кожа.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...