100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

Вижте защо биволското мляко е най-полезното мляко

Напоследък дотолкова сме свикнали с кравето мляко, че рядко се замисляме за изобилието от други видове млека, които могат да се намерят. Истината е, че всяко от животинските млека има своите ползи за организма и си заслужава да се консумира. Има обаче един безпрецедентен фаворит сред млеката и това е биволското мляко.

Защо обаче то е толкова полезно?

Неговите ползи започват с това, че то съдържа изключително много протеини и млечна мазнина. Точно в биволското мляко се открива най-доброто съотношение между наситени и ненаситени мастни киселини. Наситените мастни киселини представляват цели 72,3% от състава на биволското мляко, а за ненаситените остават само 27,7 %. Обикновено като идеален продукт в аминокисленната скала се дава яйцето, но имайте предвид, че биволското мляко се намира много по-високо от яйцата – на ниво 85 %.

По състав биволското мляко превъзхожда редица други храни и от растителен, и от животински произход. В сравнение с козето и кравето мляко биволското се отличава с по-високо съдържание на някои от най-важните хранителни съставки:

  • Сухо вещество – около 40%

  • Млечна мазнина – 114%

  • Общ белтък – 25%

  • Казаинен белтък – 38%

  • Млечна захар, минерални вещества и други полезни вещества.

Освен това биволското мляко е изключително богато на витамини С, Е и D. То е много по-гъсто от кравето мляко и това се дължи на факта, че съдържа по-малко вода и е два пъти по-маслено.

Биволското мляко дори на вид е по-различно – по-бяло е от останалите млека, защото в него няма каротин. Количеството витамин А в биволското мляко се равнява с това на кравето.

Протеинът, който е в биволското мляко, притежава висока биологична стойност, защото има повече глобулини и албумини. За биволското мляко може да се каже, че е нещо като концентрат на хранителни вещества с висока стойност, но за сметка на това – ниска калоричност.

Освен че се препоръчва за консумация от всички, изключително полезно е за хора, страдащи от левкемия. Най-ценно е да се консумира в чист вид – издоено и сварено – така повишава апетита и подобрява обмяната на вещества.

Ако се сдобиете с качествено домашно биволско мляко, задължително си подквасете, за да имате и домашно биволско кисело мляко. Технологията за подквасване е същата както и за кравето мляко. Биволското кисело мляко съдържа повече млечнокисели бактерии, затова се препоръчва за:

  • Намаляване нивата на лошия холестерол;

  • Подобряване функцията на храносмилателната система;

  • Намаляване на газообразуването;

  • Нормализиране на чревната перисталтика;

  • Унищожаване на вредните бактерии в червата.

Като заключение можем да кажем, че биволското мляко (и прясно, и кисело) е изключителен продукт, който трябва да присъства ежедневно в менюто ни.  

 

Полезни съвети

Най-вкусната крем супа от картофи и моркови

 Едно от най-лесните неща, които обичаме да приготвяме за обяд през лятото е крем супа от картофи и моркови. На нас ни е лесно (а може и на вас да ви е), защото ползваме само истински зеленчуци от градината ни. И гаранцията за успеха е 100%!...

Експресна шоколадова панакота

Един ефектен десерт, чието приготвяне отнема точно 15 минути. За съжаление, след това са нужни около 4 часа да стегне, но пък вкусът накрая си заслужава. Много подходящ за гости и събирания, тъй като хем е ефектен, хем не отнема много време.