100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Вижте защо биволското мляко е най-полезното мляко

Напоследък дотолкова сме свикнали с кравето мляко, че рядко се замисляме за изобилието от други видове млека, които могат да се намерят. Истината е, че всяко от животинските млека има своите ползи за организма и си заслужава да се консумира. Има обаче един безпрецедентен фаворит сред млеката и това е биволското мляко.

Защо обаче то е толкова полезно?

Неговите ползи започват с това, че то съдържа изключително много протеини и млечна мазнина. Точно в биволското мляко се открива най-доброто съотношение между наситени и ненаситени мастни киселини. Наситените мастни киселини представляват цели 72,3% от състава на биволското мляко, а за ненаситените остават само 27,7 %. Обикновено като идеален продукт в аминокисленната скала се дава яйцето, но имайте предвид, че биволското мляко се намира много по-високо от яйцата – на ниво 85 %.

По състав биволското мляко превъзхожда редица други храни и от растителен, и от животински произход. В сравнение с козето и кравето мляко биволското се отличава с по-високо съдържание на някои от най-важните хранителни съставки:

  • Сухо вещество – около 40%

  • Млечна мазнина – 114%

  • Общ белтък – 25%

  • Казаинен белтък – 38%

  • Млечна захар, минерални вещества и други полезни вещества.

Освен това биволското мляко е изключително богато на витамини С, Е и D. То е много по-гъсто от кравето мляко и това се дължи на факта, че съдържа по-малко вода и е два пъти по-маслено.

Биволското мляко дори на вид е по-различно – по-бяло е от останалите млека, защото в него няма каротин. Количеството витамин А в биволското мляко се равнява с това на кравето.

Протеинът, който е в биволското мляко, притежава висока биологична стойност, защото има повече глобулини и албумини. За биволското мляко може да се каже, че е нещо като концентрат на хранителни вещества с висока стойност, но за сметка на това – ниска калоричност.

Освен че се препоръчва за консумация от всички, изключително полезно е за хора, страдащи от левкемия. Най-ценно е да се консумира в чист вид – издоено и сварено – така повишава апетита и подобрява обмяната на вещества.

Ако се сдобиете с качествено домашно биволско мляко, задължително си подквасете, за да имате и домашно биволско кисело мляко. Технологията за подквасване е същата както и за кравето мляко. Биволското кисело мляко съдържа повече млечнокисели бактерии, затова се препоръчва за:

  • Намаляване нивата на лошия холестерол;

  • Подобряване функцията на храносмилателната система;

  • Намаляване на газообразуването;

  • Нормализиране на чревната перисталтика;

  • Унищожаване на вредните бактерии в червата.

Като заключение можем да кажем, че биволското мляко (и прясно, и кисело) е изключителен продукт, който трябва да присъства ежедневно в менюто ни.  

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...