100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Вижте с кои храни да предпазим сърцето си

Сърдечните проблеми са изключително често срещани и засягат вече не само възрастни хора, но и все по-млади. Причината за това е забързаният начин на живот, който водим, стресът, на който сме подложени почти непрекъснато, и не на последно място – храната, която ядем.

Най-често сърдечно-съдовите проблеми започват от запушени артерии. Артериите пренасят кръвта от сърцето до останалата част на тялото. Запушените артерии са известни като тихия убиец, тъй като човек може дори да не разбере, че артериите му са запушени, докато не стане твърде късно. Много запушени артерии водят до атеросклероза.

Много е важно да внимаваме с какво се храним, ако искаме да имаме здраво сърце. От значение е да се избягват храни с висок холестерол, защото те са основен причинител за запушване на артериите. Изследвайте често нивата си на холестерол и не игнорирайте проблемите, ако имате такива.

Ето и списък с храните, на които да наблегнем, за да предпазваме артериите отпушени и да редуцираме риска от сърдечно-съдови заболявания:

  • Куркума – полезна е, защото намалява лошия (LDL) холестерол и намалява натрупването на плака в артериите;

  • Чесън – проучвания са установили, че консумацията на чесън може да предотврати натрупването на плаки, понижава кръвното налягане, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това чесънът може да намали и риска от инсулт и сърдечен удар с повече от 50%. Естественият антибиотик действа разреждащо на кръвта и по този начин предпазва сърцето.

  • Джинджифил – съдържа сърдечно-защитни съединения, които предотвратяват натрупването на плаки и освобождават артериите, намалявайки холестерола.

  • Лимони – и лимоните намаляват нивата на холестерола, като по този начин помагат на кръвта да минава по-лесно през артериите. Много богати са и на витамин С, който укрепва силата на артериите и повишава добрия холестерол.

  • Ленено семе – полезно заради високото съдържание на фибри, чрез което се подпомага отпушването на артериите. Освен това в лененото семе се съдържат омега-3 мастни киселини, които понижават кръвното налягане. От това следва, че и мазните риби също са добри за здравето на сърцето.

  • Кисело зеле – разгражда токсините и по този начин предпазва сърцето.

  • Сусам – подобно на лененото в сусама също се съдържат омега-3 мастни киселини. Установено е за сусамовото масло, че може да инхибира образуването на лезии на атеросклерозата, намалява холестерола, триглицеридите и лошия холестерол.

  • Сок от нар – богат на магнезий и селен, които предпазват сърцето.

  • Пипер кайен – полезен е заради капсаицинът, съдържащ се в него – намалява риска от инсулт и инфаркт, а освен това и подобрява кръвообращението.

  • Чия

  • Кокосово масло

  • Аспержи

  • Авокадо

  • Броколи

  • Канела

Всички тези храни имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, което ги прави още по-полезни. Освен това целият списък от храни успешно може да се приложи и към „храни, които да ядем, за да отслабнем“. И това е напълно естествено – защото наднорменото тегло е една основните причини за увеличаване на холестерола, а оттам и запушване на артериите.  

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...