100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Вижте какви ще бъдат тенденциите в здравословното хранене за тази година…

Всички ние се интересуваме от здравословно хранене и малко или много се влияем от тенденциите в него. Свикнали сме да четем, да се информираме, да сме любопитни и да знаем какво се случва и какво е популярно в момента. И целта на това любопитство не е просто, за да сме в крак с модата или за да се преструваме пред някого, а чисто и просто искаме да знаем как да се храним по най-правилния начин с възможно най-полезните продукти. И по точно тази тема няма единно мнение по въпроса. Колкото специалисти, толкова и мнения!

Наскоро ви показахме кои според нас ще бъдат най-популярните продукти през новата година, а дали това ще е така, ще разберем след една година. Ако сте пропуснали да прочетете, можете да поправите грешката си – топ здравословен продукт за 2018 и топ 2 здравословен продукт за 2018.

Днес сме готови за нови предположения – какви ще бъдат тенденциите като цяло в храненето за новата година. Отново държим да припомним, че това са само наши предположения, направени на база наблюдение, без да претендират за истинност.

Първо, смятаме, че на мода ще станат супите. По-миналата година се пристрастихме към фрешовете, след това открихме смутитата, но тази година ще е годината на супите. Вкусни, питателни, здравословни, пълни с всякакви зеленчуци, гладко пасирани – идеални за хапване на крак, за хапване по път, за обяд в офиса и за какво ли още не. Чудим се дори как супите не са се превърнали в хит по-рано.

Все повече ще се говори за веганска храна – това ще се отрази и на основните хранения, и на десертите. В менютата на ресторантите все повече присъстват вегански раздели и предлаганите ястия в тях непрекъснато се увеличават. И в това няма нищо лошо! Постните десерти могат да бъдат страшно вкусни и ние сме ви показвали не една и две такива рецепти. Дали от веганска гледна точка, или по-скоро от здравословна, но забелязваме, че кравето масло все по-често се заменя от кокосово, яйцата – от ленено семе, сгъстителите – от чия и т.н.

Веганството ще се настани повече и в основните хранения – за всички вече е ясно, че протеини могат спокойно да се набавят в нужните количества, дори и в менюто ни да не присъстват животински продукти. Защо? Защото растителните храни са достатъчно богати на протеини и са не по-малко вкусни – говорим за боб, леща, фъстъци, киноа.

Суперхраните ще почват да присъстват още по-често в менюто ни и то още със сутрешното кафе. Напоследък забелязваме тенденция кафето отново да не се пие чисто, но вместо захар, сметана или мляко, ще добавяме разни други, супер полезни съставки – кокосово масло, мака, мача, какао, а дори и куркума. Защото канелата е вече отживелица!

Смятаме, че доста популярно ще стане и гхи маслото. Сигурни сме, че сте напълно наясно какво е гхи, но ние все пак да си кажем – това е дехидратирано масло, от което е извлечена лактозата. Много удачен вариант за хора, имащи непоносимост към лактоза. То е особено популярно в индийската кухня и може да се ползва за всичко. Ето точна рецепта как да си приготвите пречистено масло, с всичките тайности и тънкости.


 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...