100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

Тученица - най-полезният плевел

Тученицата (Portulaca oleracea) е едногодишно тревисто растение с месести листа от рода Портулакови. В някои части на Северна България е известна като тлъстига или грашица.

Историята на тучицата датира още от 7 век пр. Хр., а за нейна родина се смята Северна Африка. Растението е плевел, който обаче, макар и често подценяван в България, се цени високо по света.

Тученицата е едно от най-богатите растения на омега–3 мастни киселини. Богата е още на витамин А, витамин С, витамин В6, желязо, калций, магнезий, антиоксидантните пигменти – бета – цианин и бета - ксантин.

В едва 100 г от растението се съдържат 488 мг калий. И всички тези полезни вещества в едва 18 калории! Растението съдържа съединенията норадреналин, допамин, аланин, фруктоза и много други.

Учени от САЩ са установили, че консумацията на тученица спомага за пречистването на кръвта, подобряване на зрението и понижаване на кръвното налягане. Препоръчва се при диабет, прекаран инфаркт и ракови заболявания.

Хипократ я е използвал за лечение на гинекологични заболявания и най-вече спиране на маточно кървене. В Китайската медицина се използва за лечение на ухапвания от различни насекоми и змии, за успокояване на болката и спиране на кръвотечение.

Тученицата е свежо и вкусно растение, много подходящо за салати. Вкусът му е подобен на спанак, затова може да се готви по същия начин. Полезните му свойства превъзхождат тези на много зеленчуци.

Комбинира се отлично с лимонов сок. Има най-приятен вкус, когато се консумира в пресен вид, но може да бъде приготвяна и в супи заедно с ориз, различни зеленчуци, супи, баници и хлябове.

Тъй като тученицата е бурен, расте свободно и без излишни грижи и усилия. В някои страни е по-скъпа от хляба и много листни зеленчуци. Използва се в алтернативната медицина и хомеопатията.

Следващият път, в който видите буренът помислете какви полезни вкусотии ще измайсторите с него. :)

Полезни съвети

Магическа рецепта с тиквички от Хермина Емирян

Тъй като в момента доставяме най-вкусните тиквички до нашите клиенти, редно е и да споделим малко обратна връзка. Един от най-изявените ни кулинари е Хермина Емирян, която ни сподели своята магия за правене на вкусни тиквички.  Както казва Хермина: "Рецептата е много проста!" 1. Тиквичките се нарязват на тънко и се нареждат в тава на един ред върху хартия за печене.&nbs...

Свирчовината стигна и до кралската сватба във Великобритания

Нашият любим сок от бъз, който в момента разнасяме до клиентите ни, успя да достигне под формата на вкусова комбинация не къде да е, а в Кралския двор на Великобритания!  Поводът е изключителен - сватбата на принц Хар...