100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Трябва ли да готвим с алкохол и какво придава той на ястията

Има някои наистина трудоемки рецепти, които са в състояние да накарат и най-ревностния почитател на готвенето на извърне поглед с недоволство. Включването на скъпи съставки също е вероятна причина, която може да разколебае недотам запаления кулинар.

 

Тези фактори често провокират въпроса трябва ли да правя това? Такъв е случаят на готвенето с вино. Експертите са на едно мнение по този въпрос - хората не искат да готвят с вино, което не биха пили с удоволствие.

 

Вината за готвене, които се предлагат в магазините, не си струват. Те са наситени със сол и захар, което може да направи ястието ви дори по-лошо. Добре, изключваме ги, но какво да правим с всички видове алкохол, които се срещат в рецептите - бяло вино в соса, коняк в пържолата, ром в тортата и т.н.

 

Понякога това предизвиква усещането, че трябва да имате пълен бар, за да сготвите вечеря. Алкохолите са изработени да имат определени аромати.

 

Уиски и бърбън в храната придават лека сладост на ястието и изтънченост, споделят някои специалисти. Виното придава киселинност, вермутът – билкова нотка, а някои ликьори оставят лека следа на анасон.

 

Когато се включат тези алкохоли в храната, те концентрират вкуса на ястието и го допълват. Задушаването във вино на големи разфасовки месо, обогатява основата на ястието така, както водата не би могла.

 

 

Повечето рецепти за ястия с раци, крем сосове, крем пиле, скариди включват добавянето на шери малко преди сервиране. Шерито си кореспондира със сметановия вкус много умело и придава елегантност на ястието. За всички рецепти, изискващи фламбиране, трябва да се ползват истински (оригинални) алкохоли.

 

Но ако ще правите обикновен сос на тиган, може да си позволите някое по-евтино вино. Трябва да експериментирате! Ако не желаете да използвате алкохоли и искате да регулирате сладостта на дадено ястие, използвайте лимон или оцет.

 

Можете да регулирате наситения вкус като добавите бульон или вода. С креативност и добри продукти като сокове, бульони, екстракти и различни видове оцет, можете да наподобите всеки алкохол.

 

Ето и списък със заместителите, които може да ползвате, ако искате да постигнете почти същия ефект, както ако добавите определен алкохол.

 

Вместо бяло вино – лимонов сок, бял винен оцет, пилешки бульон.

 

За замяна на червено вино използвайте балсамов оцет, сок от грейпфрут, пилешки и или телешки бульон.

 

Вместо шери сложете оцет от шери, лимонов сок или кора от лимон.

 

Бренди и скоч заменете със сок от праскова, круша или кайсия.

 

Вместо ликьор амарето можете да сложите бадемова есенция.

 

Ром може да се замести с екстракт от ванилия.

 

Бърбън се заменя успешно с ябълка.

 

И само още една подробност, която не бива да пропускате - ако смятате да пийвате вино с вечерята, а вече сте добавили такова в нея, добре е то да е същото като това, с което сте готвили. 

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...