100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Тиквички - цариците на лятото

Вкусни, полезни и лесни за приготвяне

Зучини, или както си знаем ние – тиквички, са любимата храна за лятото. Тиквичките принадлежат към семейство Тиквови. "Изненадващо", нали?

Любопитно е, че големината им може да достигне до един метър, но обикновено растат до половината и дори по-малко. Цветът им варира от много светло до тъмно зелен.

В контекста на кулинарията, тиквичките се определят като зеленчук, което означава, че обикновено се готвят и сервират като основно или предястие.

Ботанически погледнато, тиквичките са неузрелите плодове на растението. Сега малко етимология – думата "зучини", както наричат тиквичките в Австралия, Северна Америка, Скандинавието и Германия, произлиза от италиански - zucchina, означава малка тиква.

Женското цвете е златно на цвят в началото на изникването си, а мъжкият цвят расте директно на стеблото.

И двата цъфтежа са годни за консумация. Най-често се използват за гарнитура или се пълнят по различни начини. В Италия пък ги панират, както и цъфтежа на голямата тиква.

Освен, че са много вкусни, те са и много полезни. Тиквичките са нискокалорична храна, а и се отглеждат сравнително лесно. 

Те съдържат малки количества захар, а това ги прави подходящи за хора, болни от захарен диабет. Ниското съдържание на целуоза в тиквичките пък ги превръща в чудесен лек при смущения и заболявания на храносмилателните органи. Те притежават и лечебно действие при чернодробно-жлъчни заболявания.

Помагат при лечение на пясък и камъни в бъбреците, жлъчни и чернодробни заболявания.

Приготвят се много бързо, каквото и да правим с тях, тиквичките са изключително полезен продукт, който задължително трябва да присъства в менюто ни.

За поддържане на добро здравословно състояние, за бързо приготвяне на вечерята или просто за удоволствие от вкуса и аромата, тиквичките са задължителен елемент за масата ни. Знаете, че има най-различни начини да се приготвят тиквички. 

 

Ето и няколко идеи как да ги поднесем.

 

Пържени

Пържените тиквички са класика. Когато излязат на пазара и си ги купим за първи път, първото нещо, което правим, е да си ги изпържим. На ленти или на кръгчета, оваляни в малко брашно, може и яйце, и запържени до златисто. Добавяме им малко кисело мляко с чесън и се получава една от най-любимите комбинации на българина.

 

Пълнени тиквичките

Това е второто нещо, за което се сещаме, когато видим тиквички. Истината е, че има защо. Те са създадени, за да се приготвят пълнени. И е толкова лесно. Трябва просто да ги разрежем на две по дължина или на пънчета. А плънката е абсолютна имрповизация. Ако имаме интересни идеи и любими вкусове, можем да сложим почти всичко – месо, ориз, зеленчуци, сирене, яйца и какво ли още не.

 

На паста

Настъргани или нарязани на тънки ленти, тиквичките са чудесно допълнение към спагетите или макароните. Те чудесно контрастират на тестените изделия с лекия си вкус и здравословната си нотка.

 

Сурови рулца

Хубавото на тиквичките е, че може да се похапват и сурови. Съществуват много рецепти за салати с тиквички. По интересно е обаче да се нарежат на ленти и да се напълнят с някаква смес, например от сирене и печени чушки. Спокойно може да се използват колбаси и готови салати. Просто пълним лентичките и ги навиваме на руло. Супер предястие, нали?

 

 

Опитайте една от нашите рецепти с тиквички.

 

Необходимите продукти са:

2 тиквички, 100 грама краве сирене, 1 яйце, 3 супени лъжици брашно, 4 супени лъжици олио, 1 кафяна лъжичка сол, 5 стъка мащерка, 3 супени лъжици галета, 5 стъка пресен магданоз.

Начинът на приготвяне е следния

  • Настържете тиквичките, поръсете със сол и оставете в цедка. 
  • След като се отцедят добре добавете яйцето, галетата, сиренето, ситно нарязания магданоз и мащерката. Оформете кюфтенца, оваляйте в брашно и изпържете.

  • Поднесете с кисело мляко или чили сос.

 

Приятно хапване с вкусните тиквички.

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...