100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Сурови или печени ядки да ядем?

От известно време се шири твърдението, че печените ядки губят своите полезни свойства и ако искаме да се храним здравословно и пълноценно, трябва да консумираме ядките сурови. Някои ядки са доста вкусни сурови – като орехите и бадемите например, но други (като фъстъците) никак не са толкова приятни.

Безспорен е фактът, че ядките са изключително полезна храна, богата на витамини, минерали, протеини и антиоксиданти. Ядките са едно от спасенията за вегани и вегетарианци, които имат нужда от храни, различни от животински, за да си набавят протеини. Различните ядки, разбира се, съдържат различни вещества, но затова ще ви разкажем по-нататък.

При ядките обаче има една уловка – калорични са! Повечето ядки съдържат между 500 и 600 ккал на 100 грама, затова внимавайте. Колкото и да са полезни, ако прекалявате с тях, не е изключено да започнете да качвате килограми. Подходящи са за бързо набавяне на енергия, например преди тренировка, или за добавка към закуската сутрин, за да ни държат сити за по-дълго време. препоръчителният прием на ден е около 50 грама.

Когато говорим за полезност и ядки, със сигурност нямаме предвид пържени фъстъци или пък някои много осолени ядки. Добавките като сол, захар, мазнина убиват полезносттта на ядките и ги превръщат от полезна храна в junk food.

Kак обаче да хапваме ядките?

При печене ядките наистина губят голяма част от мастните киселини, витамините и микроелементите в тях. Освен това печенето намалява съдържанието на вода и по този начин намалява съдържанието на водноразтворимите витамини от групата В, с които са богати ядките.

Друг проблем на печенето е, че при термична обработка е възможно да се образуват химически вещества (акриламиди), които увеличават риска от заболявания на нервната система, а могат да предизвикат и увреждане на някои вътрешни органи.

От друга страна, суровите консумацията на сурови ядки крие своите рискове. Един от тях е заразяване със салмонела или друг вид бактерии. При лека термична обработка този риск се намалява до минимум и бактериите се унищожават, ако е имало такива в ядките.

Суровите ядки съдържат антинутриенти. Припомнете си какво ви разказахме за антинутриентите (тук сложи линк за живата храна) и защо е добре да ги избягваме, ако не искаме тялото ни да чувства глад на клетъчно ниво. Антинутриентите, които се съдържат в ядките, са фитинова киселина и ензимни инхибитори. Фитиновата киселина намалява усвояване на полезните минерали от тялото и така си мислим, че хапваме храни, полезни за нас, а всъщност си вредим, защото е възможно дори фитиновата киселина да доведе до остеопороза или кариеси. Инхибиторите имат свойството да утежняват и усложняват функцията на някои органи – например панкреаса. Това е причината, след като сме хапнали ядки, да чувстваме тежест, подуване и болка – защото панкреасът работи трудно и не успява да се справи.

За да се избавим от вредното действие на антинутриентите, добре е предварително да киснем ядките поне за няколко часа. Кисненето е един от начините за неутрализиране на вредните антинутриенти. Светлите ядки изискват около 3-4 часа киснене, а тези с по-тъмна обвивка – 10-12 часа. Без проблем можете да накиснете ядките и за цяла нощ.

Какво да правим в такъв случай, когато и печените, и суровите ядки могат да са вредни за нас? Отговорът, както винаги, се крие някъде по средата – нещо между печени и сурови ядки, тоест, сушени ядки. Идеята е ядките да се изпекат на много ниска температура, за да се унищожат евентуалните бактерии в тях.

Първо, накиснете ядките за нужното време. излейте водата, но оставете ядките леко влажни. Сложете ги върху хартия за печене и по желание овкусете с подправки – това че нямат сол, не означава, че не могат да са вкусни. Добавете червен пипер, чубрица, пушен пипер, риган – всички подправки, които обичате.

Печете ядките на 70 С около 10-15 минути, като имате предвид, че докато са топли, те са все още влажни, така че трябва да ги оставите да изстинат напълно, преди консумация.


 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...