100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Спрете да купувате захар! Имаме предложение за страхотна алтернатива!

Хората, които са привърженици на здравословното хранене, отдавна са разбрали, че захарта е техният враг номер 1. Ние от екипа на zelka.bg сме абсолютни привърженици и защитници на здравословното и чисто хранене и сме сигурни, че вие, нашите читатели, също сте такива. Сигурни сме и че отдавна сте спрели да купувате бяла захар и дори трудно си спомняте последния път, в който купихте такава.

Заместител на бялата захар може да е кафявата захар, но за нея също не сме убедени доколко е полезна. Със сигурност е по-приемливият вариант, но как можем да сме убедени, че това не е просто оцветена бяла захар? Трудно.

Друг вариант е кокосовата захар, която обаче е сравнително скъп продукт. Винаги е вариант да ползваме мед, но пък знаем, че той става токсичен при нагряване и е добре да го ползваме само в студени сладкиши. Възможностите започват да се изчерпват и тогава на помощ идват фурмите – накиснати във вода и пасирани до гладка смес се превръщат в чудесен начин за подслаждане на всякакви кексове, мъфини и сладкиши.

Само че идва един момент, когато подсладителят не трябва да е във вид на пюре, нито във вид на течност, а за да се получи точната текстура, ни трябва точно подсладител с консистенция на захар, но да не е захар.

И тук пак на помощ ни идват фурмите. Как ли? Просто ги правим на захар и получаваме чудесна захар от фурми, която да ползваме при нужда.

Захарта от фурми се прави изключително лесно. Нужни са ви само фурми и мощен блендер. Количеството на фурмите зависи от захарта, която искате да получите.

Застелете една тава с хартия за печене и сложете фурмите. Ако са с костилки, предварително ги отстранете. Можете да срежете фурмите на половина, но не е задължително. Сложете да се пекат за 20-тина минута на 180 С – по-скоро процесът е на сушене, не толкова на печене. Следете ги да не изгорят.

Когато са готови, извадете тавата от фурната и оставете да се охладят напълно. Не ги пипайте, защото са доста горещи. След като се охладят, сложете в блендер и блендирайте до получаване на „захар“.

Имайте предвид, че въпросната захар бързо се овлажнява и се слепва – губи това свое прахообразно качество. Затова най-добре е да я използвате веднага и да си правите количество, необходимо само за ползване на момента. Захарта от фурми има лек карамелен аромат и придава допълнителен вкус на сладкиша, за който ще я използвате. 

 

 

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...