100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Що е то чироз?

Знаете ли какво е чироз? Не, нямаме предвид чоризо – пикантният испански салам, нито чурос – мексиканските пържени хрупкави тулумбички. Чироз е сушена риба, която най-вероятно сте виждали да продават по плажовете. Думата „чироз“ идва от гръцки и означава сушена риба. Изключително подходящо мезе за бира.

В България чирозът традиционно се приготвя от скумрия. Може също да се приготви от сафрид, бяла риба, треска, чернокоп, карагьоз, уклей , зарган. Всъщност единственото важно условие при избора на риба за приготвяне на чироз е тя да е по-суха.

Сушенето е един от най-старите методи за запазване на продуктите за по-дълго време. В миналото чрез сушене са запазвали и месо, и риба в огромни количества.

Как се прави чирозът? Трябва задължително да се ползва прясна риба – ако можете да се сдобиете с такава от приятел рибар, то сте късметлии. За предпочитане е да се използва пролетният улов, тъй като тогава рибата е изхвърлила хайвера си и има по-малко мазнини.

Рибата трябва внимателно да се почисти от вътрешностите, като най-добре е да не се разрязва.

След това се измива и осолява с морска сол. Оставя се в подходящ съд да престоява около три дни. Добре е да се постави под наклон, защото солта дехидратира рибата и изцежда от нея излишната вода. Тази вода трябва да се отстранява и да се изхвърля. Обикновено въпросната течност се появява след първия ден.

След това се измива с вода, подсушава се и се закача на хладно и проветриво място – по същия начин, по който се закача суджука зимата. Сушенето на рибата обикновено трае два-три дни. Ако има опасност от мухи или други насекоми, рибата трябва да се покрие с тензух или друг проветрив плат. Рибките могат да се връзват през опашките или да им се направят кукички от разтворени кламери.

Готовият чироз се съхранява в хладилник. Ако количествата са по-големи, може да съхранявате и във фризер.

Сушената риба е позната и в други страни по света – в Италия, Хърватия, Нигерия, Норвегия. Друг интересен факт е, че сушената риба съдържа всички полезни вещества, витамини и минерали, които съдържа и прясната риба.

Ако имате възможност да си набавите прясна риба, задължително си пригответе чироз, защото лятото идва, а с него се появява и желанието за студена бира с вкусно мезе.



 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...