100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Зелените подправки в кулинарията

Ролята на подправките е от изключително значение за вкуса на ястието. Добрата новина е, че на пазара лесно се намират, особено през пролетта, пресни зелени подправки.

Кои са те и с кои продукти най-добре се съчетават? Не спирайте да четете...

Магданоз. Има мек вкус и се използва за овкусяване и освежаване на супи, салати, сосове, месо, служи и за украса.

Кориандър. Напоследък се появи и на българския пазар. Много прилича на магданоз, но има специфичен вкус и е най-подходящ за месо, пилешко, риба и салати.

Копър. Най-много подхожда на риба, салати и за маринати.

Мащерка. Има превъзходен аромат. Много подходяща за месо, зеленчуци, тестени изделия.

Чубрица. Харакерна подправка за българската национална кухня. Има специфичен вкус и е много подходяща за яхнии, кайма, зеленчуци.

Риган. Средиземноморска подправка, която се използва за пица, паста и салати и за агнешко месо.

Джоджен. Много подходяща подправка за варива, пълнежи и агнешко месо.

Мента. Много близка по аромат с джоджена, но с по-мек вкус използва се за месо, салати и се комбинира чудесно със сладкиши.

Босилек. Много ароматна подправка, най-много подхожда на ястия с домати, сосове, пици, паста, салати.

Салвия. Или градински чай - изключително полезна подправка и билка. Много подходяща за свинско месо.

Розмарин. Средиземноморска подправка и билка. Подходяща за агнешко, свинско, телешко, заешко.

Естрагон. Подхожда на картофи, риба, сосове.

Див лук. Замества лука и придава деликатен вкус на ястието. Служи и за украса.

Целина. Зелените листа на целината основно се използват за супи.

Девисил. Листата много приличат на тези на целината, но са с по-светъл цвят и много приятен аромат. Задължителна подправка за риба, агнешко, боб и някои видове салати.

Как можем да съхраним зелените подправки за по-дълго време?

Всички зелени подправки могат да се замразят. Първо трябва да се измият, след това хубаво да се подсушат и да се поставят нарязани в кутия.

Сложете етикет на кутиите, така по-лесно ще намирате подправката, коята ви трябва.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...