100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Репички - изненадващо полезни

Скоро ще замирише на пролет, особено със слънцето, което ни радва цял ден. Затова започваме да ви инфромираме за полезните свойства на различни сезонни продукти.

Заедно с къдравите салатки трябва да хапваме и репички. На пръв поглед те придават апетитен вид на салатата, но което е по-важно, набавят полезни свойства на организма.

Знаете ли, че репичката е родом от Средна Азия и се е отглежда от 1000 гогини пр.н.е.?

Днес се срещат два култивирани сорта – европейски и китайски. До нас достига, разбира се, европейският сорт репичка. Кореноплодното растение от сем. Кръстоцветни обича слънцето и е издръжливо на студ.

Като казахме, че съдържа полезни вещества не излъгахме. В репичките има витамин С, минерални соли, антиоксиданти, желязо, магнезий, калций, диетични фибри и ензими.

Етерично масло в тях подобрява секрецията на храносмилателните жлези. Репичките са добър начин да засилим имунитета и да подобрим общото състояние на организма.

Някои изследвания показват, че веществото антоцианин, което се съдържа в репичките, помага за забавяне растежа на туморни клетки при диагностициран рак на дебелото черво. Освен това апетитният зеленчук ни предпазва от бъбречни инфекции.

При проблеми с жлъчката и жлъчните пътища се препоръчва консумация на репички, тъй като те стимулират работата им. Черният дроб също се влияе добре, чрез сериозната детосикация, която му оказват.

Трябва да знаем, че репичките не са подходящи за термична обработка, именно затова е най-добре да си ги добавяме в прясна форма в салатите.

У нас репички се отглеждат именно в ранна пролет, още малко и ще можем да се радваме на българските репички.

Тъй като не всеки харесва леко горчиво/лутия вкус на репичката, то се надяваме след всичко казано дотук да сме ви убедили, че трябва да ги добавяте в храната.

 

Ето и една идея за салата с репички:

2 връзки репички се почистват от зелените листа и се измиват. Нарязват се на тънки кръгчета.

2 яйца се сваряват и се отделят белтъците от жълтъците.

Белтъците се нарязват на лентички и се поръсват върху репичките.

Жълтъците се смачкват с вилица и се разбиват на сос със 150мл. кисело мляко, 5мл. лимонов сок, 10мл. олио, щипка сол и 5г. захар.

Салатната заливка се излива върху репичките и белтъците.

Салатата се украсява с пресен магданоз.

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...