100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Полезни ли са наистина фрешовете?

Едно време всички пиехме „плодов“ сок от кутия и много ни харесваше. После разбрахме, че в тези кутии има всичко друго, но не и помен от плод. И решихме да забравим за плодовете сокове от кутия.

Така се появи едно от откритията на 21 век – фрешът. И винаги, когато си поръчаме някъде фреш, се чувстваме изключително горди от себе си, защото, видиш ли, пием фреш, а не вредния сок.

Безспорен факт е, че фрешът винаги ще е по-добрата алтернатива на сока. Но наистина ли е чак толкова полезен? Наистина ли е най-доброто начало на деня? Наистина ли е по-добре да пием фреш вместо да хапнем нарязан плод?

Да започнем оттам – какво всъщност представлява фрешът? Това е екстракт на течната сладост на плода – затова понякога много повече ни харесва да пием фреш, отколкото да ядем плод – просто ни е по-сладко.

Ако захарта от плода, се приема в комбинация с фибрите в него, определени реакции водят до това тя да се неутрализира и да не пречи на организма. Но, когато извлечем фибрите от плода, оставяйки само захарта в течността, всъщност покачваме адски бързо кръвната си захар. Дали ще изпием чаша фреш, или друга подсладена напитка, за кръвната захар няма значение – и двете ѝ вредят еднакво.

С купените от фрешбар или друго заведение фрешове може да възникне още един проблем – в много от този тип заведения, за да ускорят процеса на сервиране на фреша и да си спестят немалко усилия, използват цитруспреси, в които цитрусите се слагат с корите. На нашия пазар (а и не само) трудно могат да се открият цитруси, чиито кори не са третирани и обработвани с химикали. Това значи, че всички тези „боклуци“ от корите на плода, влизат и в нашия фреш, за който си мислим, че е върхът на полезността. Е, да, ама не!

Ако наистина обичате фреш и искате да пиете, направете си го или вкъщи, или на място, където виждате как приготвят точно фрешовете.

Последната ни алтернатива са био соковете, които твърдят, че съдържат 100 % плод, без консерванти и химикали. Дали е така, не можем да кажем със сигурност, но за да има поне някакъв срок на годност, този био сок преминава през пастьоризация, по време на която плодовете губят почти всичките си полезни свойства. Така, че био сокът може да не е вреден, но със сигурност не е и полезен.

Извод – пийте си вода в неограничени количества и хапвайте сезонни плодове, нарязани в чинийка, вместо смлени в чашка.   

 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...