100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Произведохме

Пестицидите - тихият убиец на природата - част II

В предишната част ви разказахме за ефекта от пестицидите върху здравето на човек и за тяхната вреда по принцип. Днес се концентрираме връху пряката и косвена вреда, която пестицидите нанасят на околната среда.

Първо започваме от там, че над 98% от пръсканите инсектициди и 95% от хербицидите достигат до места, за които не са предназначени. Това се получава, защото те на практика биват изливани върху цели полета. Най-лекото течение може да ги отнесе до водни басейни, други полета, пасища, населени места и да повлияят върху средата по неочакван начин.

Другият проблем с тях идва от неправилния начин на съхранение, транспорт или производство.

Всеки вид пестициди носи след себе си опасност за природата и негативни ефекти, вследствие на което и доста от тях вече са забранени, а на върху повечето има стриктни ограничения. Това обаче не означава, че не се използват в конвенционалното производство, а едно проучване от 2013 година показва, че всъщност дори има увеличена употреба, въпреки забрани и ограничения.

Но какво влияние оказват те върху въздуха, водата и почвата?

Въздух

Пестицидите спомагат за замърсяването на въздуха. При разпръскването им въздушните течения ги отнасят встрани от планираните места и заразяват други зони. По-страшното е, че при относително ниска влажност и високи температури, голяма част от пестицидите се изпаряват и биват вдишвани от животни и хора. Някои от капчиците пестициди полепват по фините прахови частици и с тях биват отнесени на места, на които също не трябва да бъдат. 

Вода

Има много начини пестицидите да се окажат във водата - заради ерозия на почвата, поради човешка немърливост, при масово пръскане и вятър. Проучвания в Англия и САЩ показват, че там почти няма незамърсена река, а 90% от язоворите също съдържат пестициди. 

Почвата

Някои от пестицидите остават в почвата цели десетилетия и оказват влияние върху живота в нея. Абсолютно доказано е, че използването на пестициди намалява биоразнообразието в почвата. При дългосрочното им използване, това води до изсъхване на почвите и ерозия, тъй като в тях остават все по-малко ценни вещества. 

Пестицидите буквално отравят всичко - те не само отблъскват вредителите, но и съсипват качествата на растенията. Те спират имунната система на растенията, която пък е в основата на образуването на ценни вещества, които помагат на хората. 

За нас е важно всеки човек, да може да направи информиран избор с какво да се храни. Ние предлагаме 100% чисти зеленчуци и нашите клиенти го знаят от опит. Но знаем и колко подмамваща може да бъде ниската цена на един продукт. Уви, здравето няма цена. Затова и ние инвестираме основно в него.

Полезни съвети

Магическа рецепта с тиквички от Хермина Емирян

Тъй като в момента доставяме най-вкусните тиквички до нашите клиенти, редно е и да споделим малко обратна връзка. Един от най-изявените ни кулинари е Хермина Емирян, която ни сподели своята магия за правене на вкусни тиквички.  Както казва Хермина: "Рецептата е много проста!" 1. Тиквичките се нарязват на тънко и се нареждат в тава на един ред върху хартия за печене.&nbs...

Свирчовината стигна и до кралската сватба във Великобритания

Нашият любим сок от бъз, който в момента разнасяме до клиентите ни, успя да достигне под формата на вкусова комбинация не къде да е, а в Кралския двор на Великобритания!  Поводът е изключителен - сватбата на принц Хар...