100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Защо да изберете нашите зеленчуци

Пестицидите - тихата отрова в организма ви - част I

Всеизвестен факт е, че при конвенционалното земеделие използването на пестициди е неизменна практика. При чистото или био земеделие, използването на пестицидие е позволено единствено, ако те са от изцяло органичен произход, като има изрична забрана наприемр за използването на арсеник и тютюнев прах, поради доказания им негативен ефект върху здравето. А ферми като нашата например, изобщо не използват пестициди, което ни коства големи загуби, но ни дава стопроцентова увереност в качеството на зеленчуците и плодовете им.

Колко точно са опасни пестицидите?

Толкова, че най-голямата световна техническа авария, отнела живота на между 150 000 и 600 000 души, далеч не е Чернобил, а авария в завод за пестициди в Индия през 1984 година. Тогава резервоар с метилизоцианат се загрява до над 39 градуса (точката му на кипене), авараийният вентил се счупва и облак, съдържащ 42 тона токсичен газ излиза навън. В близките часове това води до смъртта на над 3 000 души. Впоследствие ефектът достига горните цифри. Повече за тази авария може да прочетете тук.

Ползите от пестицидите за конвенционалното земеделие са огромни, тъй като те позволяват спряването с различни вредители на огромни площи и предотвратяват точно толкова огромни загуби. Но на цената на какво? На цената, на вашето здраве.

Важно е да знаете, от какво ще ви избавим ние, какви са ефектите от пестицидите. Най-общо, ще ги разделим в две направления - ефектът върху вашето здраве и ефектът върху природата.

Ефектът на пестицидите върху човек

Здравословният ефект на пестицидите върху организма ви може да не бъде усетен веднага, а след години. Но е сигурно, че те се отразяват зле върху здравето ви. Има много начини да ви повлияят, като храната е само един от тях. 
Доказани са връзките между дълготрайното излагане на пестициди със следните заболявания:

- рак - много проучвания категорично доказват канцерогенността им. Те водят до левкимия, лимфома, мозъчен тумор, бъбречен тумор, рак на гърдата, рак на простатата, рак на панкреаса, черния дроб, белите дробове и кожата. Особено сериозен е рискът за селскостопанските работници, които пръскат със самите пестициди. Изключително опасно е за майките, които са изложени на пестициди по време на бременността, тъй като това повишава риска детето ѝ да се разболее от левкимия или мозъчен тумор. 

- репродуктивни проблеми - има сериозни доказателства за връзката между пестицидите и репродуктивните проблеми, като например преждевременна смърт на плода, заболявания при растежа на плода или стерилитет. 

- стерилитет - обръщаме му особено внимание, защото това важи с особена сила за мъжете. Излагането на пестициди може да доведе до редуциране броя на сперматозоидите и генетични мутации.

- други - има доказана връзка между пестицидите и някои кожни заболявания, както и заболявания на дихателната система. Липсват категоричи доказателства, но има много съмнения за връзка и с някои неврологични заболявания.
Вие сами преценявате как да се храните - дали с "пластмасови" зеленчуци или с истински, гледани чисто зеленчуци. Ние ви даваме възможност, а изборът е изцяло във вашите ръце.

За ефектите на пестицидите върху околоната среда, може да прочетете статията ни тук.

Полезни съвети

Магическа рецепта с тиквички от Хермина Емирян

Тъй като в момента доставяме най-вкусните тиквички до нашите клиенти, редно е и да споделим малко обратна връзка. Един от най-изявените ни кулинари е Хермина Емирян, която ни сподели своята магия за правене на вкусни тиквички.  Както казва Хермина: "Рецептата е много проста!" 1. Тиквичките се нарязват на тънко и се нареждат в тава на един ред върху хартия за печене.&nbs...

Свирчовината стигна и до кралската сватба във Великобритания

Нашият любим сок от бъз, който в момента разнасяме до клиентите ни, успя да достигне под формата на вкусова комбинация не къде да е, а в Кралския двор на Великобритания!  Поводът е изключителен - сватбата на принц Хар...