100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Пъпеш - сладък като мед

Пъпешът е едногодишно растение от семейство Тиквови. Само в Европа са познати около 500 различни сорта. Вкусният плод е родом от Азия, с което няма да ви изненадаме.

 

Пъпешът е стар познайник още от времето на вавилонците, а древните гърци и римляни го пренасят на най-стария континент. Дотук - нищо учудващо.

 

Сочният плод обича топлите и слънчеви места, а плодовете му са от типа "лъжлива ягода". Теглото на 1 плод достига от половин до внушителните 12 килограма.

 

Месестата част на плода е сочна и сладка, а цветовете са изключително примамливи – от кремаво, зеленикаво, през златно, до оранжево.

 

Е, вече официално ви се прииска да си хапнете едно голямо парче пъпеш, обзалагаме се. Различните сортове имат и също толкова разнообразни стойности на сладост – от много сладки до почти беззахарни.

 

Плодовете съдържат средно от 4 до 15 % захари, витамин С, В, калий, магнезий, калций, селен, каротин, минерални соли, целулоза, както и бързи въглехидрати – глюкоза, фруктоза, захароза.

 

Кулинарната му употреба е разнообразна – в прясно състояние, сладкиши, плодови салати, компоти, фрешове и сокове, различни десерти.

 

Нишестето и пектинът не се усвояват от храносмилателната система и имат полезното свойство да отвеждат вредните вещества вън от организма.

 

Полезните свойства не свършват дотук, в пъпеша се съдържа важната фолиева киселина, която стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък и подпомага секрецията на солна киселина в стомаха.

 

Сега вече сме спокойни, че любимият плод е и много полезен. Тези факти трябва да провокират всеки не толкова голям почитател на пъпеша да поправи тази грешка и да започне усилената му консумация, особено сега, когато лятото "е на прага ни".

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...