100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Още един суперзеленчук от градината ни - картофът!

Клиентите, които си закупиха от целогодишните пакети, които пуснахме през декември и януари вече започват да се радват на доставки на пресни картофи. Миналата седмица доставихме първата част, а сега предстои още. 

Картофите са от онези растения, които тънат в една лека мъгла на противоречие - полезни ли са, не са ли? Ако се разровите из интернет ще прочетете много крайни неща - от тотална възхвала, до предупреждения да се пазите и дори теории как хората оглупяват и стават по-големи консуматори заради тях.

А ние казваме следното - при правилна употреба, картофите са чудесен зеленчук с много ползи!

Какво означава правилна употреба и какви са ползите?

Правилната употреба означава да си спестите пърженето и да внимавате при варенето. Нищо пържено не е полезно, макар и почти всичко пържено да е вкусно :) А с варенето трябва да се внимава, защото витамините им са водоразтворими и при преваряване ще ядете чисто и просто - нишесте. Затова, когато варите картофи, старайте се да съкратите процеса - това може да стане като ги пуснете във вече кипнала вода. За пресните картофи е препоръчително и да не се маха кората (тя съдържа основната концентрация от полезни вещества) или поне да се бели много, много тънко.

А ползите?

Първото ценно нещо за картофите е, че те съдържат много витамин C. В един средно голям варен картоф се съдържат 37% от препоръчителния дневен прием на витамин C. Ако е печен процентът стига до 48%. А за ползите от този витамин просто няма нужда да пишем.

Картофите имат много фитохимикали. И докато масовото мнение е, че фитохимикали има основно в зелените растения и това е вярно, картофите също се нареждат сред тях, тъй като някои сортове съдържат до 60 различни вида фитохимикали и витамини, включително хлорогенова киселина, феноли и кукоамини. 

Картофът е естествен източник на йод. В това отношение той конкурира морските храни и спомага за регулиране на щитовидната жлеза, която пък регулира метаболизма. Йодът е едно от веществата, които най-много липсват в съвременната консумация на човека, като това се дължи и на масовата ерозия на почвите.

Съдържат много разнообразни хранителни вещества и високи количества витамин B6. Витамин В6 стимулира правилната асимилация на мазнини и белтъчини и допринася за трансформирацията на триптофана (основна аминокиселина) в ниацин (витамин В3). Пиридоксинът е необходим за образуване на антитела и червени кръвни клетки. Липсата на този витамин води до отслабване на имунната система, проблеми с кожата и дори умствени проблеми.

За тези, които се тревожат, че картофите ще повишат кръвната захар, защото са нишестени въглехидрати и имат висок гликемичен индекс - това е лесно разрешим проблем. Добавяте висококачествено олио или масло към храната и ще смекчите този ефект. Мазнините ограничават бързото метаболизиране на картофите.

И няколко любопитни ползи!

Камъни в бъбреците - да, картофите са полезни за премахване на камъчета и песъчинки, благодарение на магнезия в тях.

Киселини - печен картоф, без мазнина и сол ще успокои стомаха ви за минута.

Затълстяване - от тях не се пълнее, стига да са печени или варени. Всъщност картофите спомата за регулацията на чревния баланс и задържането на храна.

Слънчеви изгаряния - сок от суров картоф успокоява много изгорялата кожа. Помага дори повече от киселото мляко.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...