100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

На гости на Zelka и Еменския каньон

Ако ни дойдете на гости, съвсем, съвсем близо до градината ни се намира известния, величествен Еменски каньон и живописния водопад Момин скок. 

Не познаваме човек, който да се е разходил по Негованската екопътека (по името на р. Негованка, която образува каньона) и да не е останал впечатлено от формите, които водата е изсекла в мекия варовик. Знаете ли, че Негованската екопътека е първата екопътека, създадена в България?

Всичко започва от входа на Еменската пещера. Тя е сред най-дългите в страната и не може да я пропуснете. Входът ѝ е с бетонирана плоча, тъй като дълго време е използвана за отглеждане на гъби, а после и за узряване на сирене. В някакъв момент и военните си имаха работа с нея. В момента е дом на хиляди прилепи и причудливи форми.

От тук ще започне пътешествието ви, което ще върви по ръба на високите до 90 м. скали. Ще се насладите на невероятни панорами, а на момент сърцето ви ще спира къде от красота, къде от страх, защото наистина е много, много високо.

В края на изкачването по скалите ще стигнете до красива панорама, която ще ви открие гледка и към язовир Негованка. След това идва по-трудната част, стръмно спускане, което обаче води до известния водопад Момин скок. Повярвайте ни, струва си всички усилия да видите това място на живо. Ако имате нужда от гид, с удоволствие ще ви разходим.

Самият водопад не е чак толкова висок, но цялата композиция е красива - могъщите скали, водата, която се изсипва в средата. Прекрасно е.

А след дълга разходка, може да дойдете в градината, да си наберете пресни зеленчуци и да ги хапнете гриловани.

Полезни съвети

8 супер хитри трика, които ще ви спестят нерви и време в готвенето

1. Чупете яйцата на равна повърхност, за да не остава черупка в белтъка Никога не чупете яйцата в ръб, защото така шансът част от кората да остане в белтъка и после да губите време да го вадите е много голям, а може и изобщо...

Изпитано от Zelka.bg - чушки бюрек с копър

Знаем, че пиперът ни е по-вкусен от конвенционално произведения пипер, защото често си правим сравнения. А и отзивите са еднозначни.  Затова днес ще ви споделим една интересна рецепта, в която може да го използвате, ако ви омръзнат печените чушки :)...