100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

На гости на Zelka и Еменския каньон

Ако ни дойдете на гости, съвсем, съвсем близо до градината ни се намира известния, величествен Еменски каньон и живописния водопад Момин скок. 

Не познаваме човек, който да се е разходил по Негованската екопътека (по името на р. Негованка, която образува каньона) и да не е останал впечатлено от формите, които водата е изсекла в мекия варовик. Знаете ли, че Негованската екопътека е първата екопътека, създадена в България?

Всичко започва от входа на Еменската пещера. Тя е сред най-дългите в страната и не може да я пропуснете. Входът ѝ е с бетонирана плоча, тъй като дълго време е използвана за отглеждане на гъби, а после и за узряване на сирене. В някакъв момент и военните си имаха работа с нея. В момента е дом на хиляди прилепи и причудливи форми.

От тук ще започне пътешествието ви, което ще върви по ръба на високите до 90 м. скали. Ще се насладите на невероятни панорами, а на момент сърцето ви ще спира къде от красота, къде от страх, защото наистина е много, много високо.

В края на изкачването по скалите ще стигнете до красива панорама, която ще ви открие гледка и към язовир Негованка. След това идва по-трудната част, стръмно спускане, което обаче води до известния водопад Момин скок. Повярвайте ни, струва си всички усилия да видите това място на живо. Ако имате нужда от гид, с удоволствие ще ви разходим.

Самият водопад не е чак толкова висок, но цялата композиция е красива - могъщите скали, водата, която се изсипва в средата. Прекрасно е.

А след дълга разходка, може да дойдете в градината, да си наберете пресни зеленчуци и да ги хапнете гриловани.

Полезни съвети

Лесно, бързо и ефектно - пълнени домати (от нашите)

Една от любимите ни летни рецепти е пълнени домати - винаги са вкусни, особено когато доматите ти са истински. Как да ги приготвите - лесно и бързо е. Първо трябва да нарежете лука, месото и гъбите. Колкото по-ситно, толкова по-добре. Запържете ги добре, а междувременно започват да режете доматите така, че отгоре да остане капаче. Вътрешността издълбавате, след което поръсвате с малко сол и пре...