100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

Лазаровден - 8 април 2017

Лазарица, Лазарница, Лазар, Лазарова събота - предпоследната събота преди Великден (осмия ден преди Великден). Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

Момичета наречени „лазарки“, оплетат венци от цветя за празника Цветница който е на следващия ден (неделя). Лазарките обикалят къщите, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци.

 

В Североизточна България се прави Лазарската задушница, която се свързва с вярването, че на Връбница 'разпускат умрелите' (излизат от гробовете си) и очакват родствениците да им донесат нещо.

В петък преди Лазаровден жените варят жито и приготвят обредни хлябове от тесто без мазнина. Обикновено се прави един по-голям рангелов хляб с пластична кръстообразна украса от тесто и по-малки според броя на починалите (винаги нечетно число).

Същата вечер жените прекадяват и преливат с вино гробовете на своите родсвеници и раздават от житото и големия хляб. Малките хлебчета се раздават най-често в събота сутринта. 

 

В християнския църковен календар празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - възкресението на Лазар (брат на Мария и Марта, жител на гр. Витания, близо до Ерусалим).

Исус Христос го извежда от гроба и го възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (о-в Кипър).

 

Честит имен ден на Лазар, Лазара и Лазарин

 

 

 

Полезни съвети

Гратен с картофи и чедър

Гратенът, или както още е известен у нас – огретенът, е страхотно ястие, което има множество вариации за приготвяне. Днес ви предлагаме една бърза и лесна рецепта, подходяща както за обяд, така и за гарнитура към основно. Необходими продукти за 6 порции: 1 кг картофи 1 скилидка чесън 300 г готварска сметана...

Аспержите – неподозиран източник на здраве

Аспержите са продукт, който не използваме всекидневно в менюто си, може би защото не сме свикнали до толкова с него. Едва ли някой от нас в детството си е хапвал аспержи на салата или за гарнитура. Но като малки не сме яли и нахут, и киноа, и елда, а сега сме до болка свикнали с тях. Така че, защо да не свикнем и с аспержите? Сега ще се опитаме да ви разкрием колко точно ползи за тяло...