100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Лазаровден - 8 април 2017

Лазарица, Лазарница, Лазар, Лазарова събота - предпоследната събота преди Великден (осмия ден преди Великден). Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.

Момичета наречени „лазарки“, оплетат венци от цветя за празника Цветница който е на следващия ден (неделя). Лазарките обикалят къщите, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци.

 

В Североизточна България се прави Лазарската задушница, която се свързва с вярването, че на Връбница 'разпускат умрелите' (излизат от гробовете си) и очакват родствениците да им донесат нещо.

В петък преди Лазаровден жените варят жито и приготвят обредни хлябове от тесто без мазнина. Обикновено се прави един по-голям рангелов хляб с пластична кръстообразна украса от тесто и по-малки според броя на починалите (винаги нечетно число).

Същата вечер жените прекадяват и преливат с вино гробовете на своите родсвеници и раздават от житото и големия хляб. Малките хлебчета се раздават най-често в събота сутринта. 

 

В християнския църковен календар празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - възкресението на Лазар (брат на Мария и Марта, жител на гр. Витания, близо до Ерусалим).

Исус Христос го извежда от гроба и го възвръща към живот. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (о-в Кипър).

 

Честит имен ден на Лазар, Лазара и Лазарин

 

 

 

Полезни съвети

Христос воскресе!

Христос воскресе! Великденските празници винаги са специални за нас, защото се събираме заедно с любимите си хора и спираме с труда за малко.  Затова от сърце ви желаем не само да сте здрави, но и винаги на Великден да се събирате с близки хора, да ви е уютно, семейно и сплотено. Пожелаваме ви на този най-светъл от всички християнски празници, да усещате...

Правилният начин да съхраним пресен лук и чесън

Замириса на пролет :) А с нея идват и свежите продукти. Именно затова е добре да знаем и как да си съхраняваме пресните, зелени продукти.   За да няма разочарование, когато посегнем към онези зелени пера млад лук или чесън, които сложихме в хладилника вчера, е добре те да се употребят скоро, след като са откъснати от градината. Най-крехки и...