100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Куркумата – индийското злато

Куркумата е една от най-полезните (да не кажем, най-полезната подправка) на света. Проведени са над 10 000 проучвания и всички те са доказали невероятните ползи на куркумата. Когато е сравнявана с конвенционалната медицина, често ползите на подправката са по-равни или по-големи от тези на лекарствата. Куркумата може би се нарежда дори на по-предна позиция по „полезност“ дори и от чесъна.

Полезните ѝ свойства се дължат на веществото куркумин – то е и причината за цвета на подправката. Куркуминът съдържа мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Тя е отличен източник на манган и желязо. Освен това е богата на фибри, калий, магнезий, витамини В6 и С.

Консумацията на куркума спомага за по-лесно усвояване на мазнините, намаляване на газовете и подуването на корема, подобряване на перисталтиката, подобрява функцията на черния дроб – изобщо цялата храносмилателна система се повлиява положително от куркумата.

Освен това тя може да подобри и някои кожни заболявания като екземи, псориазис и акне. Изследвания са доказали, че куркумата може да помогне за облекчаване на болките в ставите и подуването на ставите, намалява риска от остеопороза и ревматоиден артрит.

Куркумата също действа положително и на холестерола – намалява нивата на лошия холестерол и увеличава нивата на добрите. Редовната консумация, дори само като подправка към ястията, предпазва сърцето и кръвоносните съдове.

Проучванията сочат, че може да предотврати дори болестта Алцхаймер. При редовен прием куркумата създава естествена защита срещу отслабване на паметта и подобрява функциите на мозъка.

Още няколко ползи за куркумата – намалява риска от рак и предотвратява растежа на ракови клетки, особено за рак на гърдата, дебелото черво, простата, белия дроб. Повлиява добре и на левкемията.

Куркумата може да помогне и за отслабване. Освен това успешно повлиява на депресивни състояния и маниакална депресия. Куркуминът също понижава кръвната захар и обръща инсулиновата резистентност – по този начин чрез подправката може по естествен начин да се предпазим от диабет тип 2.

Препоръчителната дневна доза е 1 ч.л. куркума на ден – можете да я разтваряте във вода или да я разбърквате в кисело мляко. С куркума можете да овкусявате почти всички ястия и по този начин да си набавяте препоръчителния дневен прием. Куркумата няма неприятен никакъв вкус, а и придава интересен цвят на ястията, така че без проблем можете да я добавяте и към ориз, картофи, зеленчуци, меса и супи.

Редовната консумация на куркума повишава и имунната система, спира възпалителните процеси в организма и повлиява добре на всички органи и системи.  

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...