100% собствено, органично произвдоство

Безплатна доставка за София

Поръчайте, опитайте и платете, ако харесате

Полезни съвети

Кривото е перфектно! Или защо нашите зеленчуци са по-добри

Всички наши клиенти знаят, че зеленчуците, които им караме, са далеч от съвършените овални форми. Тиквичките са малки, големи, по-дълги или по-тумбести. Същото е и с краставиците, а доматите понякога са набраздени като с норвежки фиорди. Изобщо, като ги подредите на една маса и ще се зачудите на въображението  на майката природа :)

Това обаче не е минус, а най-големия ни плюс (заедно с неповторимия вкус). Външният вид на зеленчуците ни е сред големите доказателства за начина, по който ги гледаме. Защото когато не си в градината и не следиш процеса, и не разполагаш със собствена лаборатория за изследвания - остават ти два критерия, по които да съдиш за качеството на произвдоството - външен вид и вкус.

Доматите

Започваме с тежката артилерия. Доматите ни са няколко сорта и в една кошница един с един не си прилича. Имат множество гънки, особено розовите домати.

Понякога в нашите може да срещнете и малки черни точки, които са вследствие на влагата. Листата на растенията по снимките може би не винаги изглеждат съвършено свежи, но и това няма как да бъде в неконтролирана среда, когато след проливни дъждове идват 43-градусови жеги.

Знаем, че доматите в магазина изглеждат много по-съвършено. Всъщност, в големите вериги магазини си имат сериозни критерии по отношение на външния вид, които са базирани на проучвания кое се продава повече. Ние обаче не се водим от това, а се водим от една простичка идея - да произвеждаме неща, които с пълна увереност ще сложим и на собствената си трапеза.

Невъзможно е, когато гледаш домати без химия, когато са подложени на постоянно променяща се среда, да са съвършени външно. И да и носят аромата и вкуса на детството.

Патладжаните (сини домати)

Вече започнахме да доставяме и първите патладжани. Някои са малки, други големи, трети по-издължени, четвърти кръгли. И отново един с един няма еднакъв. Някои от патладжаните ни имат жълто в края, там където са докосвали почвата. Някои, макар и много рядко, имат фини зелени линии по тях.

Сравнени с тези от магазина, вероятно ще изгубят конкурса за красота. Но изпечете си ги с тиквички или ги изпържете и ги направете с доматен сос с чесън. И после ще си говорим отново.

Тиквичките

Вече изчерпахме тиквичките по пакетите на нашите клиенти, но няма как да не ги отбележим. На тях обърнахме специално внимание преди месец, когато разказахме как да познаете кои тиквички са зрели и най-полезни - може да прочетете тук. Те също са различни, като форма и като цвят. Традиционно тиквичките ни бяха по-големи от тези в магазините, но това не беше защото нещо не им е наред, а защото истински узрялата тиквичка изглежда така. 

В началото на доставките получихме въпроси именно за размера. Въпросите обаче бяха до момента, до който клиентите не ги опитаха. С първата хапка въпросителните изчезват.

Пипер

Пиперът е друг от силните ни зеленчуци. Чушките ни са по-тънки и по-леки от тези, които се продават в супермаркетите. Вероятно са и малко по-трудни за приготвяне на зимнина. Но когато не пръскаш с химия, когато не ги подхранваш допълнително - те просто стават такива. За сметка на това са изключително вкусни, а печени ще накарат целия квартал да ви завиди.

Краставици

И не на последно място - краставиците. Имаме най-различни сортове и отново, когато ги погледнете - няма две еднакви. Ако се сещате за онази идея за стандартизиране на формата на зеленчуците, е нашите никога няма да издържат. Особено краставиците, които са или по-тумбести, или супер криви или пък с различна дебелина. Но винаги са много, много вкусни и сочни. 

Ако искате зеленчуци с идеална форма, знаете къде да ги откриете - в супермаркетите или в повечето квартални магазини за зеленчуци. Има начин да разберете колко точно са "полезни". Такива от нас няма да получите. Затова ако чувството за естетика ви е по-важно, ние не сме вашия производител. Но ако селския вкус и сигурността в чистия начин на отглеждане са ви приоритет - знаете как да ни намерите :)

Полезни съвети

Магическа рецепта с тиквички от Хермина Емирян

Тъй като в момента доставяме най-вкусните тиквички до нашите клиенти, редно е и да споделим малко обратна връзка. Един от най-изявените ни кулинари е Хермина Емирян, която ни сподели своята магия за правене на вкусни тиквички.  Както казва Хермина: "Рецептата е много проста!" 1. Тиквичките се нарязват на тънко и се нареждат в тава на един ред върху хартия за печене.&nbs...

Свирчовината стигна и до кралската сватба във Великобритания

Нашият любим сок от бъз, който в момента разнасяме до клиентите ни, успя да достигне под формата на вкусова комбинация не къде да е, а в Кралския двор на Великобритания!  Поводът е изключителен - сватбата на принц Хар...