100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Краставиците не са това, което си мислим, че са

Около любимите ни краставици има някои факти и особености, които може би не сте знаели. След като се запознахте с полезните им качества, надяваме се, ще ви е интересно да научите и някои по-любопитни и недотам известни факти за така обичания от нас зеленчук.

Като казахме зеленчук, да започнем оттам, че краставицата (както и доматът) всъщност е плод – има характеристиките на плод – сочен вътрешен слой и твърд външен, както тиквата, пъпеша и динята. В кулинарията, разбира се, основно се използва като зеленчук.

Не е така обаче в Иран – там я възприемат като плод и я сервират на трапезата със сладки неща и под форма на десерти. Звучи ви странно и нетрадиционно? Тогава, чуйте това. На ежегодния панаир в Минесота, където се предлагат какви ли не вкусни лакомства и изкушения, най-продаваният и „вървежен“ продукт са пържени краставици, потопени в шоколад. Ето това вече е странно!

Краставицата е една от най-старите храни в света – използва се за храна от повече от 6000 години. Смята се, че родината й е Индия. Много по-късно, по време на Великите географски открития, Христофор Колумб я открива и пренася в Хаити (1494 г.) и тогава започва разпространението й в новия свят.

Най-тежката краставица в света е отгледана от британеца Дейвид Томас през 2015г. Рекордният зеленчук тежал 12,9 кг. Това са доооста шопски салати.

Освен най-тежка в Книгата на Гинес има и рекорд за най-дълга краставица. Той принадлеи на фермера Йен Нил от Уелс. Чудите се колко била дълга – скромните 107 см. Ако имате 5-6 годишно дете около себе си, погледнете го и си представете, че тази краставица е била висока, колкото него. Рекордът е поставен през 2011г.

Докато сме на тема рекорди, най-голямото световно производство на краставици е отбелязано през 2010 години. През тази година то достига до 57,5 милиона тона. Не много учудващ факт е, че 40,7 милиона тона от тези краставици са с произход Китай.

Интересен е произходът на думата „краставица“ – идва от гръцки и означава „незрял“. Това име може би идва от зеления цвят на зеленчука или от твърдостта му.

Нещо, което е специфично за краставицата – изключително голяма разлика между външната и вътрешната температура на зеленчука. Тази амплитуда може да достигне до 20 градуса.

Ако имате път към Япония, там може да опита пепси-кола с вкус на краставица. Или пък да не опитвате ☺

Без да обясняваме подробно, само ще споменем, че краставицата действа като естествена виагра. Причина за това е аминокиселината цитрулин, която се съдържа в краставицата.

Знаете ли, че котките ги е страх от краставици. Ако не сте гледали, пуснете си клипчета в различните платформи и ще видите как котките буквално тичат като гонени от куче или се качват на най-високото място само при вида на зеленчука. Чудите се защо? И ние се зачудихме – учените обаче са успели да намерят отговор и на този въпрос. Проблемът се дължи във формата на краставицата. Котките я виждат като змия и я възприемат като пълзяща заплаха в режим на изчакване.

Е, след всичката тази информация, вече ще сте по-компетентни, когато някой ненадейно отвори темата и ще имате много факти в ръкава си, с които да впечатлите околните.

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...