100% собствено, органично произвдоство

Доставки по куриер за цялата страна

Елате и сами наберете зеленчуците

Полезни съвети

Копривата – пролет и здраве в чинията

Копривата е една от най-полезните храни, които пролетта ни носи. Макар много хора да се плашат от нея, тя всъщност е истинска съкровищница. Ако и вие сте от тези, които се страхуват, че копривата може да ги опари, ще ви успокоим веднага, че преминала през термична обработка копривата губи това си свойство.

Копривата съдържа изключително много полезни вещества, което я прави една от супехраните. Консумацията на ястия с коприва или чай от коприва носи куп благоприятни ползи за здравето ни.

  1. Копривата е полезна за хора, страдащи от заболявания на дихателната система като сенна хрема, астма, сезонни алергии. За справяне с такива проблеми се препоръчва чаят от коприва.

  2. Копривата има противовъзпалителни свойства – заради това често се използва за лечения на възпаления като артрит или хронична болка в мускулите. Успешно се справя и с подагра.

  3. Полезна за женското здраве – помага на жени с болезнена менструация, като успокоява спазмите и подуването на корема, а освен това и за жени в менопауза, тъй като спомага за възстановяване на хормоналния баланс.

  4. Спомага за изхвърляне на токсините – комбинацията от вещества в копривата благоприятстват отделянето на токсините от организма. Освен това има и диуретични свойства.

  5. Подобрява функциите на храносмилателната система като спомага за по-лесно усвояване на хранителните вещества и подобрява перисталтиката.

  6. Помага при остеопороза – това е благодарение на минерала брон, съдържащ се в големи количества в копривата. Той спомага за усвояването на калция и по този начин може да предотврати остеопорозата.

  7. Полезна е и за мъже за предотвратяване на увеличаване на простата – при наличие на вече увеличена простата обаче, копривата не може да помогне.

  8. Притежава антиоксидантни свойства.

  9. Подобрява здравето на кожата и спомага за справяне с акне и други бактериални инфекции по кожата. Освен това може да намали появата на белези и петна по кожата.

  10. Има кръвоспиращо действие и спомага за по-бързо зарастване на рани.

  11. Нормализира дейността на сърдечно-съдовата система.

  12. Подобрява дейността на черния дроб и на пикочния мехур.

  13. Подобрява зрението.

  14. Понижава нивото на кръвна захар в организма.

  15. Повишава хемоглобина.

  16. Може да се използва срещу пърхот и косопад.

  17. С коприва могат да се правят подхранващи маски за лице.

  18. Насища кръвта и тъканите с кислород.

  19. Запарки от коприва спомагат за възстановяване след коремни операции.

  20. Помага за справяне с пролетната авитаминоза, дължаща се на дългия зимен период, в който сме лишавали организма си от пресни плодове и зеленчуци.


 

Интересен факт за копривата е, че може да се консервива или замразява, без да губи полезните си качества. Така че, ако има откъде да си наберете млада коприва, или да си купите такава, запасете се с големи количества, които може да съхранявате спокойно във фризера.

За замразяване на копривата трябва просто да я почистите, измиете, да изсушите листенцата и да я замразите на порции. Копривата е много вкусна на супа, яхния или с ориз. Авантюристите дори я добавят в сутрешното си смути.


 

Полезни съвети

За ползите от консумацията на хрян

Вие хапвате ли често хрян? Ползвате ли го като подправка към различни ястия? Или ви плаши пиперливия му вкус? Както всяко нещо с по-различен вкус, хрянът е едно от супер полезните растения, които обаче не се ползват много често. Ако сте от хората, които не използват хрян в кухнята си, смятаме да ви разкажем за какво е полезен и в края на статията да променим мнението ви за него....

Съкровищата на зимната кухня – кисело зеле

Какво би била Коледа без сарми, какво би била зимата без кисело зеле! В българската кулинарна традиция има няколко устойчиви мотива и киселото зеле е един от тях. Малко са семействата, които не приготвят домашно такова и едва ли има кухня, в която поне веднъж зимно време да не се сготви кисело зеле със свинско или да се направят сарми със зелеви ли...